A legújabb magyar kormányzati plakátkampánnyal összefüggésben a német Zöldek vezetője arra szólította fel pénteken Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjét és csúcsjelöltjét a tavaszi EP-választáson, hogy zárják ki a néppártból a nagyobbik magyar kormánypártot.

Képernyőfotó: youtube.com

Képernyőfotó: youtube.com

Annalena Baerbock a düsseldorfi Rheinische Post című regionális lapnak adott nyilatkozatában arra az álláspontra helyezkedett, hogy a plakátkampány rágalmakat fogalmaz meg az Európai Unióval és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével szemben, és méltatlan egy európai kormányzó párthoz.

„Ilyenkor felmerül az emberben, hogy minek kell még történnie ahhoz, hogy Manfred Weber végre helyre tegye párttársát, Orbán Viktort, és kizárja a Fideszt az EPP-ből” – fogalmazott Baerbock.

A zöldpárti politikus szerint a kampány az európai politikai konszenzus ellen intézett támadásként is értelmezhető, mert az EU-t magát támadja és állítja be hazugságként.

„Ezt Manfred Webernek nem szabadna eltűrnie, ha a progresszív Európa mellett óhajt kiállni” – magyarázta Baerbock.

Maga Weber a pénteki Süddeutsche Zeitungban megjelent nyilatkozatában a plakátkampányban Junckerrel szemben megfogalmazott állításokat elfogadhatatlannak nevezte. A ZDF német közszolgálati televízió csütörtök este sugárzott Maybrit Illner című műsorában a Fidesz kizárásáról nem beszélt, hanem azt mondta, hogy európai alapértékekből Orbán Viktor sem kaphat kedvezményt, sem a néppárton belül, sem azon kívül. Egyértelművé tette ugyanakkor, hogy úgy véli, a magyar miniszterelnöknek változtatnia kell a jelenleg követett irányon.

Markus Söder, a CDU bajor testvérpártjának, a Fidesszel hagyományosan szoros kapcsolatot ápoló Keresztényszociális Uniónak (CSU) a vezetője a pénteki Frankfurter Allgemeine Zeitungban szintén elfogadhatatlannak nevezte „Orbán Viktor legutóbbi nyilatkozatait”. Söder szerint Orbánnak világossá kell tennie, hogy továbbra is a néppárthoz akar-e tartozni. Mint mondta: senki nem akar senkit sem kitenni a pártból, „de ki kell mondani, hogy mit lehet és mit nem. Sajnos, az az út, amelyen Orbán Viktor elindult, nem jó irányba vezet” – fogalmazott a bajor konzervatív pártvezér.