„A kábítószer-kereskedelem minden formájával foglakozni kell. A nagy hálózatoktól a lánc végéig, azaz a fogyasztókig. Mindenkit büntetni kell, beleértve a párizsi elegáns negyedeket is” – mondta a belügyminiszter a Le Parisien című napilapban hétfőn megjelent interjúban. Jelezte, hogy általánossá kívánja tenni azt a szeptember 1-től egyes nagyvárosokban kísérleti jelleggel bevezetett intézkedést, amely alapján a kábítószer-fogyasztók 200 eurós helyszíni bírsággal sújthatók.

Hirdetés

Arra is ígéretet tett, hogy októbertől havonta közzé fogja tenni a közbiztonsági adatokat és eredményeket hat témakörben, amelyek a kábítószer elleni küzdelem, a párkapcsolati és családon belüli erőszak, a gyalogos rendőrök és csendőrök járőrözési órái, a közösségi járműveken előforduló biztonsági problémák, a szekták száma, valamint a bevándorlási és menekültügyi adatok.

Az iszlám szeparatizmus elleni törvényjavaslat, amelynek célja megakadályozni, hogy „vallási vagy etnikai hovatartozás alapján egyes csoportok elkülönülhessenek”, s amelyről már korábban Emmanuel Macron államfő is beszélt, a „véglegesítésénél” tart.

Marlene Schiappa, az állampolgárságért felelős miniszter szintén a Le Parisiennek elmondta, hogy minden állami támogatást élvező egyesületnek el kell magát köteleznie a szekularizáció, azaz a közéletben az állam és a vallás szétválasztása mellett.

Korábban írtuk


„Amennyiben a belügyminiszter azt tapasztalja, hogy a köztársaság értékeit, azaz a férfiak és nők közötti egyenlőséget, a szekularizációt, a vallási szabadságot, a mások méltóságának tiszteletét, semmibe veszik, akkor leállíthatja a szubvenciók folyósítását. Ez vonatkozik minden egyesületre, legyen szó sportklubról, kulturális szervezetről vagy bármi másról – jelezte Marlene Schiappa, utalva arra, hogy szélsőséges iszlamista tanokat hirdető csoportok gyakran egyesület formájában működnek és toboroznak tagokat.

A belügyminiszter büntetni akarja a szüzességi igazolást kiállító orvokat is. ”Vannak olyan orvosok, akik még mindig meg merik azt tenni, hogy egy nő szüzességét igazolják vallási esküvőhöz, jóllehet ezt a gyakorlatot az orvosi kamara elítéli. Nem egyszerűen be fogjuk hivatalosan is tiltani, hanem a büntetését is javasolni fogjuk„ – mondta a miniszter.

Gérald Darmanin egyébként hétfőn felelőtlennek nevezte Marine Le Pent, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés elnökét a közbiztonsági kérdésekben. Szerinte a pártelnök soha nem gondolta komolyan a közbiztonság javítását, és a ”legrosszabb politikára„ játszik. Emlékeztetetett arra, hogy Marine Le Pen az elmúlt három évben egyetlen, közbiztonság javítását célzó törvényjavaslatot sem szavazott meg, sem a terrorizmus elleni küzdelemben, sem a rendőrök számának növelését illetően.

”Amikor az Európai Parlamentben volt képviselő (Marine Le Pen), akkor is az európaiak és a franciák biztonságát szolgáló intézkedések ellen szavazott„ – mondta a tárcavezető.

Marine Le Pen, aki a 2022-es elnökválasztásra már bejelentkezett, vasárnap a dél-franciaországi Fréjusben elmondott beszédében ”ébredésre„ szólította fel a franciákat a közbiztonságot illetően, és arra kérte őket, hogy vegyék fel a küzdelmet a ”barbarizmussal„ szemben.

A belügyminiszter szerint Marine Le Pen ”olyan kisvállalkozást vezet, amelynek lényege azt remélni, hogy a problémák állandósulnak„.

Miközben a hivatalos adatok azt mutatják, hogy a bűnözési statisztikák az elmúlt évtizedben stagnáltak, Gérard Darmanin az elmúlt hetekben többször is – Marine le Pen nyelvezetét használva – elsősorban a nyár folyamán elkövetett erőszakos támadásokra hivatkozva a társadalom ”elvadulásáról„ beszélt, amit viszont Eric Dupond-Moretti igazságügy-miniszter határozottan visszautasított.