„Elő fogom venni a Kärchert (porszívót)” – fogalmazott a jobboldali elnökjelölt, idézve Nicolas Sarkozy egyik, még belügyminiszterként tett kijelentését, amely akkoriban hatalmas visszhangot keltett a közéletben.

Hirdetés

Amikor 2005 júniusában Párizs egyik külvárosában egy eltévedt golyó megölt egy 11 éves kisfiút, Sarkozy úgy fogalmazott, hogy „a csirkefogók el fognak tűnni, Kärcherral megtisztítjuk” a kerületet.

Miközben az újraindulását még mindig lebegtető Emmanuel Macron államfő keddi, keresetlen szavakkal elmondott bírálata azokról, akik még nem vették fel a koronavírus elleni oltást, hasonló belpolitikai vihart kavart, mint 2005-ben Nicolas Sarkozy megfogalmazása, Valérie Pécresse a közbiztonsági kérdéseket helyezte az elnökválasztási kampánya középpontjába.

Idei első vidéki látogatására a Köztársaságiak elnökjelöltje két olyan déli megyét választott, Bouches-du-Rhone-t és Vaucluse-t, ahol Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés jelöltje nagyon népszerű, és elsősorban közbiztonsági témákkal szokott kampányolni.

Korábban írtuk

„Elő kell venni a Kärchert, amelyet Francois Hollande (előző államfő) és (a jelenlegi elnök) Emmanuel Macron levitt a pincébe tíz évvel ezelőtt” – fogalmazott a jobboldali jelölt Salon-de-Provence település rendőrőrse előtt, egyértelműen a legutolsó jobboldali elnök, Nicolas Sarkozy korábbi megfogalmazására utalva. „Eljött az idő megtisztítani a negyedeket, üldözni kell a szélhámosokat, a bűnözőket, a dílereket, őket kell zaklatni és megbüntetni, megfosztani az állampolgárságuktól” – tette hozzá a jelenleg a Párizs körüli Ile-de-France régiót irányító Valérie Pécresse.

Valérie Pécresse megválasztása esetén 20 ezer új férőhely kialakítását ígérte a fegyházakban, s nem zárta ki a hadsereg bevetését sem a külvárosi negyedek biztonságának megteremtéséhez. Úgy vélte, hogy „a franciák azonnali eredményeket akarnak”, mert az ország „tekintélyválságban” szenved.

Pécresse-t december elején választották meg elnökjelöltjüknek a Köztársaságiak, majd néhány nappal később a felmérések már azt jelezték, hogy ha most tartanák az elnökválasztást, esélye lenne bejutni a második fordulóba, s ott akár le is győzhetné a jelenlegi államfőt.

Valamennyi közvélemény-kutatás szerint továbbra is Emmanuel Macron végezne az élen az első fordulóban 23 és 25 százalék közötti támogatottsággal, s nagy fölénnyel jutna be a második fordulóba. A jobboldali jelöltek között viszont szoros küzdelem folyik a második helyért. Marine Le Pennek, Valérie Pécresse-nek és a Éric Zemmour publicistának is 14-16 százalékos eredményt jeleznek jelenleg a felmérések.

Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.