„Elkötelezettek vagyunk az egzisztenciális kihívást jelentő klímaváltozás elleni küzdelem mellett” – olvasható a dokumentumban, amelyet a november elején Glasgow-ba tervezett ENSZ-klímakonferenciát megelőzően terveznek közzé tenni.

Hirdetés

A G20-ak a nyilatkozat tervezetben elismerik azt is, hogy az 1,5 Celsius-fokos növekedés „jóval kevesebb” negatív hatással jár, mint egy 2 Celsius-fokos emelkedés, így „haladéktalanul lépéseket kell tenni” a klímaváltozás alacsonyabb hőmérsékleti tartományban tartása végett.

Ugyanakkor továbbra is vitás kérdésnek számít, hogy melyik évben akarják a G20-ak a klímasemlegességet elérni. A vélemények e tekintetben különösen Japán, Kína, Szaúd-Arábia és az uniós tagállamok között térnek el.

A dokumentum továbbá említést tesz arról is, hogy a G20-ak elkötelezettek „a nyílt, tisztességes, és szabályokon alapuló világkereskedelem mellett”, amelyre a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés miatt van szükség. Az országcsoport ezért a gazdasági protekcionizmus ellen és a multilaterális kereskedelmi együttműködés mellett emel szót a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformjával, illetve szerepének erősítésével.

Az egészségügyi fejezetnél a G20-ak célkitűzésként említik, hogy a világ lakosságának 70 százalékát be kell oltani a koronavírus ellen 2022 közepéig. A zárónyilatkozat megfogalmazói hangsúlyozzák egyben, hogy ki kell építeni az oltóanyagtermelést a fejlődő államokban.

Korábban írtuk