Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

„A klímaváltozást ugyanúgy kell lokalizálni, mint a világjárványt” – jelentette ki Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára a Föld napján, amelyet április 22-én tartanak, és ötvenedik alkalommal rendezték meg világszerte.

„A Covid-19 járvány kétségkívül súlyos egészségügyi és gazdasági világválságot idézett elő, de ha nem küzdünk az éghajlatváltozás ellen, az emberi jólét, az ökoszisztémák és a gazdaság évszázadokra veszélybe kerülhet” – figyelmeztetett közleményében a szakosított ENSZ-szervezet vezetője.

Az új típusú koronavírusnak 180 ezer halottja van világszerte, amióta tavaly december végén megjelent Kínában, és egész gazdasági ágazatokat bénított meg.

A jelenlegi helyzet következtében az általános felmelegedés fő felelőseinek, „az üvegházhatású gázoknak a kibocsátása várhatóan 6 százalékkal csökken” – jegyezte meg sajtótájékoztatóján Petteri Taalas. A főtitkár szerint ez a csökkenés nem lehet időleges, és nem helyettesíthet egy tartós klímavédelmi fellépést.

Az ENSZ annál is inkább aggódik, mert „a korábbi gazdasági válságokat gyakran követte még erősebb üvegházhatásúgáz-kibocsátás kísérte fellendülés”. A világszervezet „a zöld növekedést” támogató gazdaságélénkítő tervek kidolgozását szorgalmazza a világjárvány utáni időkre.

„Ugyanezzel az eltökéltséggel és egységgel kell fellépnünk az éghajlatváltozás ellen is, mint amellyel most harcolunk a Covid-19 betegség ellen” – szögezte az WMO főtitkára.

„Együtt kell fellépnünk az emberiség egészsége és életminősége érdekében, nemcsak a következő hónapokban, hanem sok nemzedéken át” – tette hozzá Petteri Taalas.

Az ENSZ-nek a világ éghajlatáról szóló 2015-2019-es jelentése szerint a rekordhőmérsékletek, az óceánok savasodása, a tengerszint emelkedése, a gleccserek olvadása mind az éghajlatváltozásnak az elmúlt öt évben bekövetkezett gyorsulásáról tanúskodik.

Ebben az időszakban soha nem tapasztalt meleget mértek, de a szakértők szerint a következő ötéves időszakban (2020-2024) a világ átlaghőmérséklete újabb rekordot ér majd el.