Fotó: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz
Hirdetés

Micotákisz a szaúdi trónörököst üdvözölve elmondta, hogy az országaik közti gazdasági együttműködés elmélyítésén fognak fáradozni, és egy sor fontos megállapodást készülnek kötni.

„Nagyon boldog vagyok, hogy Görögországba érkeztem. A meleg fogadtatás sokat jelent számomra és Szaúd-Arábiának is” – jelentette ki Mohamed bin Szalmán a találkozóról készült, a görög közszolgálati televízióban bemutatott felvételen.

A trónörökös sorsfordítónak nevezte a görög kormányfővel tartott találkozóját, és mindenek előtt az energetikai és más téren történő együttműködés történelmi lehetőségeit fejtegette. Mint mondta, az áramhálózatok összekapcsolásával Görögországot és más uniós tagországokat el lehetne látni jóval olcsóbb megújuló energiaforrásokkal. Az erről szóló megállapodást Athénban tervezik aláírni.

Mohamed bin Szalmán hozzátette, hogy a hidrogén energiahordozóként betöltött szerepéről is akar beszélni, illetve arról is, hogy Görögország miként válhatna hidrogénelosztó központtá. A trónörököst útjára több tucat szaúdi üzletember és miniszter kísérte el.

Korábban írtuk

Micotákisz szerint a megbeszéléseken kitértek a stratégiai és katonai együttműködésre, valamint a szaúdi beruházásokra is. A trónörökös hozzátette, hogy nem érkezett üres kézzel Görögországba.

Mohamed bin Szalmán Franciaországba utazik tovább. A szaúdi hírügynökség korábbi tájékoztatása szerint európai körútján a trónörökös a görög és francia vezetőkkel készül tárgyalni a bilaterális kapcsolatok erősítéséről, valamint a közös érdeklődésre számot tartó kérdésekről.

Hírügynökségek felhívják a figyelmet arra, hogy ez a szaúdi trónörökös első látogatása az Európai Unió egyik tagállamában a Hasogdzsi-gyilkosság óta. Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki szaúdi újságírót 2018-ban ölték meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Az amerikai hírszerzés szerint valószínűleg a trónörökös rendelhette el Hasogdzsi halálát, amit Mohamed bin Szalmán tagad. A vahhábita királyság de facto vezetőjét ezt követően számos nyugati állam kerülte.

Mindazonáltal Emmanuel Macron francia elnök és Micotákisz is ellátogatott Szaúd-Arábiába tavaly.