„Nagyon rosszat tesz nekünk az intézmények bezárása” – mondta az AFP francia hírügynökségnek a középiskolai tanárok szakszervezetének az elnöke, Teodorosz Cuslosz.

Hirdetés

„A távoktatás ugyanis nem helyettesítheti a személyes jelenlétet az osztályban” – tette hozzá. A szakszervezeti vezető attól tart, hogy a görög gimnáziumok és szakközépiskolák bezárása három hétnél tovább tarthat.

A több európai országban elrendelt második szigorú és kötelező karantén mellett a kormányok nagy része az iskolák nyitva tartása mellett döntött. Ezek között az országok között van Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Írország.

Görögország azonban – akárcsak a tavasszal – megelőzés céljából a középiskolai távoktatás kötelezővé tétele mellett döntött, akárcsak Románia, Olaszország, Szlovákia, Belgium vagy Ausztria.

Korábban írtuk

Görögországban csak az óvodák és az általános iskolák maradnak nyitva. Tanaszisz Kikinisz, a görög tanárok szövetségének elnöke szerint a vírus terjedése miatt a bezárásuk csak idő kérdése. Kikinisz szerint „az iskolák a megfelelő egészségügyi feltéteket biztosítása nélkül, túlzsúfolt osztályokkal működnek”.

„Jeleztük az oktatási minisztériumnak, hogy készüljön fel erre a helyzetre” – mondta Teodorosz Cuslosz.

„Tizenöt fős kis osztályokat kértünk, több tanár és kisegítő személyzet felvételét a középiskolákba, hogy elkerülhető legyen a bezárás” – tette hozzá.

A szakszervezeti vezető szerint sok gimnazista lába alól már az első, tavaszi karantén idején kicsúszott a talaj. A második bezárás várhatóan csak tovább növeli majd az egyenlőtlenségeket, mert számos diáknak nincsen a távoktatáshoz sem internetje, sem számítógépe.

„Ezeket a problémákat a kormánynak a nyáron kellett volna megoldania, de ehelyett úgy tett, mintha minden rendben volna. Ez már a második hullám, de nem tudjuk, hány jön még” – hangsúlyozta a középiskolás tanárok képviselője.

Görögországban csak a múlt héten 700 diákot diagnosztizáltak a SARS-CoV-2 nevű vírussal. Egy athéni gimnazista tanárnőt, aki nem viselt maszkot a tanteremben, egyévi felfüggesztett börtönre ítéltek.