A francia nukleáris ipar továbbra is függ Oroszországtól, és ez az ukrajnai háború ellenére most még inkább így van – ez a következtetése annak a jelentésnek, amelyet a Greenpeace március 11-én tett közzé, és amelybe a franceinfo betekinthetett. A jelentésből kiderül, hogy Franciaország tavaly nemcsak hogy importált dúsított uránt Oroszországból, de majdnem megháromszorozta a behozatalát.

Hirdetés

Korábban a magyar sajtóban is volt szó arról, hogy tíz év óta először érkezett Franciaországba Oroszországból Remix üzemanyag, ami gyakorlatilag újrahasznosított uránt takar. Az újrahasznosított uránt a francia állami közműszolgáltató, az EDF használja fel a cruas-i erőművének reaktoraiban.

Tegyük hozzá, természetes urán (azaz nem újrahasznosított üzemanyag) folyamatosan érkezik az unió tagállamaiba Oroszországból. Az Euratom ellátási ügynökség 2021-es adatai szerint az orosz részesedés, a Roszatom kazah érdekeltségeit is ideszámítva, bőven meghaladja a 40 százalékot.

Az említett üzlet a kiégett francia fűtőanyagok oroszországi feldolgozást követő ismételt üzembe helyezéséről szól.

Korábban írtuk

A menetrend a következő: miután az elhasznált francia nukleáris fűtőelemek körülbelül tíz évet eltöltenek egy speciális pihentetőmedencében, Franciaországban reprocesszálják, az eljárás közben kinyert értékes uránt pedig Oroszországban feldolgozzák és dúsítják. Ezt a különleges feladatot jelenleg Oroszországban képesek elvégezni, a technológia Európában nem áll rendelkezésre, a fejlesztés pedig több mint egy évtizedet venne igénybe.

A tavaly november végén érkezett újrahasznosítotturán-szállítmányt ugyan nem sújtják uniós szankciók, ám az ukrajnai válság miatt rendkívül érzékeny kérdésről van szó. Különösen azért, mert egy francia állami nagyvállalat adott megbízást. Ráadásul eddig úgy tűnt, hogy a francia reaktorpark működtetéséhez Remix üzemanyagra nincs szükség, most viszont mégis ezt a fűtőanyagot használják.

A La Tribune december 1-jén kérdezett rá az EDF-nél a szállítás dátumára, és azt a választ kapta, hogy az már megtörtént, az elhasznált fűtőanyagot pedig még 2021-ben küldték ki az orosz félnek. Az ügyet a Greenpeace derítette ki. A szervezet a dunkerque-i kikötőben figyelt fel számos, részben dúsított, részben természetes uránt tartalmazó, Oroszországból érkezett konténerre.

„A Greenpeace-nél botrányosnak tartjuk, hogy Franciaország továbbra is együttműködik a Roszatommal. A Roszatom által létrehozott függőség ugyanolyan mértékű, mint a gáz- és olajtársaságok által létrehozott függőség. Ugyanúgy kellene kezelni” – közölte a civil szervezet.