Fotó: shutterstock.com, archív. Készítette: 360b
Hirdetés

Ez már a második alkalom, hogy a norvég kormányfő gyerekeknek tartott sajtótájékoztatót az új típusú koronavírus-járvány kezdete óta a skandináv országban. Az első ilyen eseményen, március 16-án igyekezett megnyugtatni fiatal hallgatóságát mondván, hogy teljesen rendben van, ha valaki fél a járványtól.

Ezúttal arról beszélt, hogy eltarthat még egy ideig, míg minden visszatér a normális kerékvágásba. „Hogy mennyi időt vesz ez majd igénybe, azt nem tudjuk” – jelentette ki a kormányfő egészségügyi és családügyi miniszterei társaságában.

A skandináv országban egy hónap zárvatartást követően április 20-tól a tervek szerint kinyitnának az óvodák, 27-től pedig az általános iskolák alsó tagozatai is. A legtöbb norvég diák jelenleg távoktatásban részesül, a kijárási korlátozások miatt távol barátaiktól és gyakran rokonaiktól is.

„Szeretném megköszönni mindegyiketeknek, akik otthon tanultatok, akik segítettek a testvéreitekre vigyázni, akik segítettétek szüleiteket, s engem is azzal, hogy ezek a napok zökkenőmentesen teltek a jelenlegi különleges körülmények között” – mondta Solberg.

A sajtótájékon a távolságtartási szabályok értelmében nem lehettek jelen a gyerekek, viszont kérdéseiket a NRK Super gyermekcsatorna közvetítette a miniszerelnökasszony felé.

Solberg beszélt arról is, hogy a járványügyi helyzet miatt az idén elhalasztják a gyermekeknek rendezett május 17-i felvonulásokat Norvégia nemzeti ünnepén.

A skandináv államban eddig 6740 fertőzöttet azonosítottak, és 145-en hunytak el a Covid-19 betegségben.