Hirdetés

A Családvédelmi Charta nevű, a családok társadalmi és anyagi támogatásáról szóló dokumentum aláírását követő beszédében Duda az állam számára létfontosságúnak minősítette a családközösséget.

Utalva a lengyel alkotmányban foglalt felfogásra, amely egy nő és egy férfi kapcsolataként határozza meg a házasságot, kijelentette: a házasság „nem létezik, és nem is fog létezni semmilyen más formában (…) ez az alkotmányosan egyedül elismert módja”.

Megengedhetetlennek nevezte, hogy azonos nemű párok gyermeket fogadhassanak örökbe.

Korábban írtuk

„Ilyen megoldást nem lehet bevezetni, ez idegen ideológia” – jelentette ki. Arra vonatkozóan, hogy ez a fajta örökbefogadás egyes országokban lehetséges, úgy vélte, ez több tekintetben „óriási kétségeket ébreszt”.

Hangsúlyozta, hogy a gyermekeket védeni kell az LMBT-ideológiával szemben. Kiemelte a szülők jogát ahhoz, hogy maguk döntsék el, milyen szellemben nevelik gyermekeiket, és úgy nyilatkozott, hogy meg kell tiltani az LMBT-ideológia terjesztését a közintézményekben.

Ez a véleménye arra utalhatott, hogy fő elnökválasztási riválisa, az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester tavaly meghirdetett egy LMBT-charta nevű programot, amelynek oktatásügyre vonatkozó része a fővárosi iskolákban a szexuális nevelés olyan formáit vezette volna be, amelyek a bírálók szerint idő előtt felébresztenék a nemi ösztönt a gyermekeknél.

A Családvédelmi Chartában Duda megígérte egyebek között a nagyvonalú lengyel családtámogatási program, a Család 500+ folytatását és a családbarát munkapiac fejlesztését. A Család 500+ keretében minden második és harmadik gyerek után havi 500 złotyt (mintegy 388 ezer forint) utal az állam a szülőknek. A többnemzedékes családok esetében – melyekben a nagyszülők is részt vesznek a gyereknevelésben – a program kiemeli a csökkentett nyugdíjkorhatár és a 13. havi nyugdíj megőrzését. Újabb megoldásként az elnök kilátásba helyezte a minden gyermek után járó 500 zloty értékű utalvány bevezetését, a fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családoknak járó támogatások kiterjesztését, illetve a családon belüli erőszak szigorúbb büntetését.

Felmérések szerint Duda a választás fő esélyesének számít. Trzaskowski nemrég váltotta fel a PO korábbi elnökjelöltjét, Malgorzata Kidawa-Blonskát, azóta a fő ellenzéki tömörülés jelöltjének támogatottsága emelkedő tendenciát mutat.