A Harkiv megyei Kupjanszk irányában, Sipovate, Sevcsenko és Petrivka térségében az ukrán fegyveres erők 92. gépesített dandárjára mért rakétacsapásokban mintegy száz katona esett el, és 13 haditechnikai eszköz semmisült meg. Ugyanebben a régióban a Persotravneve és az Orljansze közelében zajló harci cselekményekben az ukrán 14. gépesített dandár 15 embert veszített, és 40 embere megsebesült. Hét páncélozott harcjármű és öt, nagykaliberű géppuskákkal felszerelt kisteherautó megsemmisült – mondta Konasenkov.

Hirdetés

A tábornok szerint a harkivi régióban lévő Druzseljubivka és a donyecki régióban lévő Ridkodub területén az ukrán 93. dandárra mért hatalmas csapás több mint 90 ukrán katonát ölt meg, és hét páncélozott járművet tett üzemképtelenné. A donyecki régióbeli Jampilivka és Torszke területén az orosz tüzérség két ukrán diverzáns- és felderítő csoport 21 tagját likvidálta.

A luhanszki régióban lévő Liszicsanszk irányában az az ukrán 54. gépesített, a 80. ejtőernyős roham- és 10. hegyi rohamdandár állásai ellen végrehajtott csapás Bilohorivka, Szporne és Jakovlivka térségében mintegy 70 katonát ölt meg, megsemmisítve egy harckocsit, három páncélozott harcjárművet és hat nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót. A Zaporizzsja megyei Rovnopiljánál végrehajtott rakétacsapás következtében az ukrán 102. területvédelmi dandár mintegy harminc katonája vesztette életét, és hét járműve vált használhatatlanná.

A déli fronton – ahol a Meduza ellenzéki portál által ismertetett ukrán hadijelentés szerint az ukrán erők kéthónapi küzdelem után visszafoglalták Davidiv Bridet, valamint hét másik községet. Konasenkov szerint Andrijivka-Krivij Rih irányában az orosz hadsereg tartja állásait, visszaverve a túlerőben lévő ukrán erők támadásait. A tábornok azt mondta, hogy a harci műveletek során a Herszon megyei Nova Kamjanka közelében az éjszaka folyamán mintegy harminc ukrán katonát, két harckocsit és négy gyalogsági harcjárművet semmisítettek meg. Közölte, hogy az orosz légierő csapásaiban az ukrán 35. tengerészgyalogos dandár Davidiv Bridnél és a 128. hegyi rohamdandár Dudcsaninál több mint 120 katonát, két harckocsit és nyolc páncélozott harcjárművet veszített.

Állítása szerint az ukrán hadseregnek az elmúlt nap folyamán Mikolajiv- Krivij Rih irányában több mint 230 katonája esett el, valamint négy harckocsija, 18 páncélozott harcjárműve, két Gvozgyika önjáró tarackja, két aknavetője és 20 járműve semmisült meg.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok tíz ukrán vezetésipontot támadtak, megsemmisítve egyebek között hat lőszer-, valamint rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt. Konasenkov közölte, hogy egy Iszkander műveleti-taktikai rakéta precíziós pontosságú csapása a Mikolajiv megyei Vozneszenszk katonai repülőterén lerombolt egy hangárt, amelyben Bayraktar TB-2 drónokat tároltak. Ugyanebben a régióban megsemmisült egy amerikai gyártmányú, AN/TPQ-36 típusú légvédelmi radarállomás is.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán MiG-29-est, a légvédelem pedig hat drónt, 15 HIMARS- és egy Vilha-lövedéket, valamint két HARM radarelhárító rakétát.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 313 repülőgépet, 157 helikoptert, 2151 drónt, 379 légvédelmi rakétarendszert, 5376 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 861 rakétasorozatvetőt, 3449 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 6277 katonai járművet veszítettek.

Vitalij Kiszeljov luhanszki rendőrezredes szerdán azt írta Telegram-csatornáján, hogy a Kijev megyei Bila Cerkva városban dróncsapást mértek az ukrán 72. független gépesített dandár laktanyájára. Áldozatokról nem számolt be, csak annyit közölt, hogy az objektum kigyulladt.

Az Oroszországhoz csatolt Donyecki Népköztársaság építésügyi minisztériuma közölte, hogy befejeződött a mariupoli repülőtér aknamentesítése.

Korábban írtuk