Az eddigi legértelmetlenebb és legsilányabb, közhelyeket felvonultató autodafénak nevezte a Magyarországgal kapcsolatos jogállamiság-vitát Szájer József a Magyar Időknek adott interjúban. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint az európai baloldalt „a hazánk elleni gyűlölet mellett az a félelem is vezérli, hogy hamarosan eltűnhetnek a történelem színpadáról.”

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A lap szombati számában megjelent interjúban a politikus azt mondta: a szerdai vitán az történt, amire számítottak. Mint fogalmazott, „kezdettől fogva világos volt, hogy ez egy kettős mércén alapuló ideológiai alapú támadás az európai baloldali erők részéről. Az európai jobboldal pedig nem elég erős és túl széttöredezett ahhoz, hogy hatékonyan meg tudjon védeni bennünket.”

Megjegyezte: a vitának annyi tétje sem volt, mint a korábbiaknak, hiszen semmilyen külön határozatot nem fogadott el az Európai Parlament, illetve jelen esetben még annyi jogkövetkezménnyel sem kell számolni, mint például a korábbi Tavares-jelentésnél.

„A vita folyton tolódott az elé került valóban fontos kérdések miatt, alig voltak jelen a teremben képviselők, és ellenfeleink meglepően gyenge teljesítményt produkáltak. Ez volt az eddigi legértelmetlenebb és legsilányabb autodafé, amit eddig az európai baloldal Magyarország ellen produkált” – mondta a Magyar Időknek Szájer József.

A lapnak arra a kérdésére, milyen jelentőséget tulajdonít annak, hogy jogállamisági kritériumokhoz kötnék az uniós támogatásokat, a politikus kifejtette: ez is azt mutatja, hogy az európai bevándorláspárti erők igyekeznek utolsó erejükkel mindent megtenni Magyarország ellen, ennek része a költségvetési támogatások megvonásának megcélzása. Hangsúlyozta: az EU alapító szerződése szerint nem lehet összekapcsolni ezeket a kérdéseket. 

A közelgő EP-választásokról elmondta: arra törekszenek, hogy megfordítsák a jelenlegi bevándorláspárti többséget a kontinensen, ehhez pedig minél több mandátumra van szükségük. Arra is kitért: a magyar polgárok véleményével is egyezne, ha a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt nyitna a mérsékelt, jobbközép pártok felé.