Emmanuel Macron francia államfő „módszerváltással” szeretné felzárkóztatni a hátrányos helyzetű külvárosokat és lakóit Franciaország többi részéhez – írja a 888.hu.

„Nem fogok egy újabb városfejlesztési programot, külvárosi programot bejelenteni, amelyek annyi idősek, mint én” – mondta a 40 éves francia elnök a külvárosok szereplői, egyesületei, képviselői és lakói előtt tartott beszédében. Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évtizedek fejlesztési programjai ugyan eredményeket hoztak, de mára kifulladtak. Ezért nem lehet folytatni az olyan specializált programokat, amelyek „házi őrizetre” ítélik a mintegy 1300 hátrányos helyzetű külváros mintegy ötmillió, többségében bevándorló származású lakóját.

Elismerte, hogy a „a külvárosokban vannak tehetségek, de van erőszak is, és vannak olyan dolgok, amelyek nem működnek, s ez robbanásig feszült”. Marcron említést tett a külvárosokban egyre erősödő antiszemitizmusról, rasszizmusról és vallási radikalizációról is.

„A rasszista és az antiszemita közbeszéd elleni küzdelmet folytatni kell. Szembe kell nézni a dolgokkal: a helyzet egyre romlik” – tette hozzá Emmanuel Macron.

A 888.hu teljes cikkét erre a linkre kattintva olvashatja el.