Ameddig a török kormány fenyegetőzik, nem tárgyalunk Ankarával – jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök Rotterdamban tartott  sajtótájékoztatóján hétfőn.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Rutte elmondta, ahogy Törökország büszke ország, Hollandia is az, ezért fenyegetések nyomása alatt nem fog tárgyalóasztalhoz ülni.

Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy  Törökország nem kíván beavatkozni a holland választásokba. A Hollandiában élő törökök holland és nem török állampolgárok – tette hozzá.

Ömer Celik európai uniós ügyekért felelős török miniszter hétfőn kijelentette, biztos, hogy lesznek Hollandiát érintő török szankciók.

Beszédében a miniszterelnök reális veszélynek nevezte Geert Wilders, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetőjének választási győzelmét. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az iszlámellenes nézeteiről ismert párt szerdai győzelme esetén Hollandia káoszba fulladhat.

Rutte azt kérte a szavazóktól, voksaikkal járuljanak hozzá ahhoz, hogy Hollandia legyen az első ország Európában, amely véget vet a „rossz populizmus trendjének”.

Hollandiában szerdán parlamenti választásokat tartanak. A kampány egyik központi témája a holland identitás kérdése, valamint az állam viszonyulása a bevándorlókhoz és az iszlámhoz. Mark Rutte kormányfő pártjának legfőbb riválisa a PVV.

Hollandia és Törökország között a napokban diplomáciai vitát okozott, hogy a holland hatóságok nem engedték meg két török miniszternek, hogy Rotterdamban részt vegyen az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen.

MTI