Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej (archív)
Hirdetés

A hatóságok figyelmeztették azt a több száz embert, aki a Cityplaza bevásárlóközpontnál gyűlt össze, hogy akciójukkal megsértik a csoportosulásokra vonatkozó tilalmat, és emiatt akár pénzbírságra is számíthatnak.

Hongkongban még nem lazítottak a kijárási korlátozásokon, bár az új koronavírus-fertőzöttek számának napi emelkedése egy ideje már csak egy számjegyű, és olyan hírek is vannak, hogy múlt hét óta nem is észleltek már új eseteket.

A március vége óta érvényben levő rendelkezések szerint Hongkongban csak négy vagy annál kevesebb ember gyűlhet össze közterületen, és csak úgy, ha 1,5 méter távolságot tartanak egymás között.

A rendőrség hangsúlyozta, hogy hiába tartanak a tüntetők egymás között 1,5 méter távolságot, illetve verődnek négyfős csoportokba, ugyanis már azzal szabálysértést követnek el, hogy több százan gyülekeznek egy helyen. A hatóságok zéró toleranciát hirdettek, és azzal fenyegették meg a tüntetőket, hogy 2 ezer hongkongi dolláros (85 ezer forint) bírságot is kiszabhatnak rájuk.

Hongkongban 2019 nyarától hónapokon keresztül tüntettek kormányellenes aktivisták. Eredetileg az azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet miatt indultak a megmozdulások, de később a várost irányító, Peking-barát kormányzattal szembeni, általános tiltakozássá alakult. A demonstrációk során rendszeressé váltak a rendőrök és a tiltakozók közötti összecsapások. A tüntetések csak januárban, az új koronavírus-járvány megjelenésével csillapodtak.