Fotó: ShutterStock.com/James Andrews1
Astoria (New York), 2020. május 9.
Hirdetés

„Megtanultuk, hogy ha lezárjuk a gazdaságot, akkor azzal még több kárt okozunk, és nemcsak gazdasági károkról van szó, hanem mindenről, ami ezzel összefügg, akár egészségügyiekről is” – fogalmazott Mnuchin a CNBC televízióban.

A miniszter kifejtette, hogy „rengeteg kórházi kapacitás áll rendelkezésre” a járvány esetleges újabb fellángolása esetére. Hozzátette, „nagy előrehaladás történt a vírustesztelésekben” is.

Mnuchin a hét elején már jelezte, hogy a kormányzat támogat egy újabb gazdaságélénkítő csomagot. Csütörtökön azt mondta: a korábbi csomagokból eddig 1,6 ezer milliárd dollárt pumpáltak a gazdaságba, és további ezermilliárd a jövő hónapban kerül a gazdaság vérkeringésébe.

Korábban írtuk

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Felkészültünk rá, hogy visszatérjünk a kongresszusba és ismét pénzt kérjünk az amerikai dolgozók megsegítésére” – hangsúlyozta.

Közben az Egyesült Államok több tagállamának kormányzója is amellett tett hitet, hogy a járvány esetleges újabb hulláma esetén sem állítják le államuk gazdaságát.

Texasban, ahol az elmúlt két hétben ismét megnövekedett a diagnosztizált vírusfertőzések száma, Greg Abbott republikánus kormányzó bejelentette, hogy a hét végéig minden üzletet újranyithatnak. Asa Hutchinson, Arkansas állam szintén republikánus kormányzója szerdán közölte, hogy az államban, a terveknek megfelelően, a jövő hét végéig újraindul a gazdaság. Észak-Karolinában, ahol az elmúlt két hétben az Egyesült Államokban a legnagyobb számú újabb fertőzést regisztrálták, a demokrata párti kormányzó, Roy Cooper úgy fogalmazott: újabb leállításra csak végszükség esetén kerülhet sor. Egyedül Utah államban álltak le a gazdasági újraindítás második szakaszának megkezdésével.