Fotó: ShutterStock.com/Shutterstockvideographer
Belgrád, 2020. április 18.
Hirdetés

Szerbiában egy nap alatt 6890-ről 7114-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Vladimir Rebic, a rendőrség igazgatója közölte, mivel a járvány kitörését követően a belügyi szervek alkalmazottai védőfelszerelés nélkül dolgoztak, közülük 180-an megfertőződtek az új típusú koronavírussal, és heten belehaltak a betegség szövődményeibe.

Koszovóban szerdáról csütörtökre 604-ről 630-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Pristina egyelőre nem gondolkodik az elővigyázatossági intézkedések enyhítésén, a belpolitikai válság megoldása emészti fel a döntéshozók figyelmét.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1231-ről 1259-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Csütörtöktől kötelező a maszk és a kesztyű viselése minden nyilvános zárt helyiségben, és minden olyan helyen, ahol nem lehetséges megtartani a kétméteres távolságot egymástól. Az észak-macedón kormány a döntést azzal indokolta, hogy elemzéseik alapján jelen pillanatban hatékonyabb az, ha az elővigyázatossági intézkedéseket szigorítják, ugyanakkor egyre inkább lehetővé teszik a szabad mozgást, vagyis rövidítenek a kijárási tilalmon.

Montenegróban egy nap alatt 313-ról 315-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A miniszterelnök kijelentette, országa jól kezelte az új típusú koronavírus-járványt, ezért megkezdődhet a bevezetett elővigyázatossági intézkedések lassú visszavonása.

Bosznia-Hercegovinában csütörtökre 1342-ről 1368-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az országban várhatóan május 4-től rövidítik le vagy szüntetik meg az éjszakai kijárási tilalmat. A rendőrség adatai szerint a kijárási tilalom miatt csökkent a bűncselekmények száma a nyugat-balkáni országban.