A walesi kormány e hét elején bejelentett rendelete értelmében péntek estétől november 9-ig zárva tartanak a pubok, az éttermek, a turisztikai és szabadidő-létesítmények, a szállodák, a közösségi intézmények, a fodrászatok, a szépségszalonok, a könyvtárak, az autókereskedések, a múzeumok, a mozik, a piacok és a nem alapvető cikkeket árusító üzletek.

Hirdetés

Esküvői és temetési szertartások kivételével a vallási intézményeknek is fel kellett függeszteniük működésüket a következő 17 napra.

A lakosságot arra kérte a walesi kormány, hogy maradjon otthon, ha lehetséges, dolgozzon otthonról, és a legszükségesebb bevásárlásokon, valamint napi egy testedzésen kívül lehetőleg ne mozduljon ki.

Ez alól csak a kritikus fontosságú területeken dolgozók kaphatnak mentességet, illetve azok, akiknek otthoni munkavégzése fizikailag nem lehetséges.

Korábban írtuk

A walesi kormány a zárlat idejére megtiltotta az összejöveteleket a nem egy háztartásban élők számára közterületen és zárt térben egyaránt.

Az Egyesült Királyságon belül Walesben léptek életbe a legszigorúbb járványmegelőző korlátozások.

Angliában háromfokozatú készenléti rendszer van érvényben. A közepes szint a legalacsonyabb, utána következik a magas, majd a nagyon magas fokozat, egyre szigorodó korlátozásokkal.

Északnyugat-Angliában, Manchester és Liverpool tágabb körzetében a nagyon magas szint van érvényben.

Londonban múlt szombat óta a magas készültségi fokozat érvényes. Nagy-Britannián belül jelenleg az északnyugat- és északkelet-angliai országrészekben a legmagasabb a koronavírus-fertőzési ráta. A brit egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az ország egészében a péntek estével zárult 24 órában 20 530 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki.

Az új esetek száma a legutóbbi időszakban jelentősen csökkent: szerdán még csaknem 27 ezer új koronavírus-fertőzést szűrtek ki Nagy-Britanniában.

Az egészségügyi tárca péntek esti beszámolója szerint a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben az elmúlt egy napban 224-en haltak meg. Ezzel 44 571-re emelkedett azoknak a száma, akik szűrővizsgálattal igazolt módon koronavírus-betegségben haltak meg Nagy-Britanniában. Országszerte eddig 28,7 millió koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül péntekig 830 998 lett pozitív.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője újságíróknak tartott péntek esti tájékoztatóján közölte: Boris Johnson bízik abban, hogy karácsonyra az élet sok tekintetben visszatérhet „a normalitásnak legalábbis egy bizonyos szintjére”, és a családok együtt tölthetik az ünnepet.