Fotó: shutterstock.com (archív)
Hirdetés

Gavin Newsomot – aki ebben a félidős választási ciklusban indul a második mandátumáért – a San Francisco Chronicle című lapnak adott interjújában arról kérdezték, „megígérné-e a választóknak, hogy nem indul az elnökválasztáson a 2027-ben lejáró ciklus vége előtt”.

„Igen, valójában a nullánál is kevesebb ilyesfajta késztetést érzek. Még csak nincs is a kérdés a látókörömben” – mondta. Hozzátéve: Kamala Harrisnek – akit nagyon sokat kritizálnak harmatgyenge alelnöki teljesítménye miatt – kéne Joe Biden elnök utódjának lennie.

„Bízom benne, hogy ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke” – jelentette ki a kaliforniai kormányzó.

Newsom egy olyan időszakban áll ki Harris mellett, amikor az alelnök népszerűségi mutatója Bidené alá süllyedt, ahogy ez a Trafalgar közelmúltban végzett közvélemény-kutatásából is kiderült. Az alelnök támogatottsága mindössze 28 százalék, elutasítottsága pedig 62 százalék. Ugyanez az elemzés azt mutatta ki, hogy a megkérdezettek 39 százaléka támogatja a Joe Biden által végzett munkát, míg 55 százalékuk ellenzi azt.

Korábban írtuk

Harris és Newsom politikai karrierje némiképp hasonló ívet írt le; mindketten 2004 óta dolgoznak vezető pozícióban a progresszív-baloldaliak mennyországának számító San Franciscóban: Newsom abban az évben lett a város polgármestere, míg Harris kerületi ügyészként esküdött fel. A duó 2011-ig dolgozott együtt a városi önkormányzatban, mielőtt aztán állami szinten is magas rangú szerepet vállaltak. Newsom 2011 és 2019 között Kalifornia alkormányzója volt, Harris pedig 2011 és 2016 között az állam főügyészi tisztségét töltötte be. Newsom 2019-től Kalifornia kormányzója, míg Harris 2017 és 2021 között szenátor volt, 2021-tól pedig az Egyesült Államok alelnöke.

(forrás)