Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Ankara és Athén ötéves szünet után tavaly állapodott meg, hogy folytatja a tapogatódzó tárgyalásokat a földközi-tengeri térségbeli problémájuk megoldása érdekében, de eddig nem sok eredményt értek el.

„A Törökország és Görögország közötti véleménykülönbségek ellenére megállapodtunk, hogy nyitva tartjuk a kommunikációs csatornákat és javítjuk a kétoldalú kapcsolatokat” – olvasható a közleményben.

„Tekintettel Törökország és Görögország az európai biztonság szerkezetében betöltött különleges felelősségére az Ukrajna elleni orosz támadás közepette, a találkozón a két ország közötti szorosabb együttműködés kétoldalú és regionális előnyeire összpontosítottunk” – áll még a dokumentumban.

Törökországnak közös tengeri határa van mind Oroszországgal, mind Ukrajnával a Fekete-tengeren, jó kapcsolatokat ápol mindkét országgal és felajánlotta, hogy közvetít a konfliktusban.

Korábban írtuk

Ankara és Athén között számos vitás kérdés volt az elmúlt években a földközi-tengeri lelőhelyek kiaknázásától a légtéren át a bevándorlásig.

A két ország 2020-ban közel került a konfrontációhoz, amikor Törökország olajkutató-hajót küldött a vitatott hovatartozású földközi-tengeri vizekre. A feszültség enyhült, amikor Ankara visszahívta a hajót és a két szomszédos ország 2021 januárjában ismét kétoldalú tárgyalásokba kezdett.