Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Az Európai Unió Tanácsának tájékoztatása szerint a keleti partnerség miniszteri ülésén az uniós külügyminiszterek és a keleti partnerség hat országának – Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldovai Köztársaság, Örményország és Ukrajna – külügyminiszterei ülnek tárgyalóasztalhoz.

A miniszterek várható nyilatkozatukban méltatni fogják a keleti partnerséget, amely együttműködésnek köszönhetően az EU és keleti partnerei elmélyítették politikai társulásukat és gazdasági integrációjukat. A miniszterek áttekintik a jövőbeli együttműködés lehetőségeit és megvitatják a következő időszakra vonatkozó politikai prioritásokat is.

Hétfő délután az uniós tagállamok védelmi minisztereivel kiegészült tanács a Líbiában kialakult helyzetről és a Száhel-övezet országaival kialakított együttműködésről kezdi meg kétnapos tárgyalásait.

A Líbiáról tervezett megbeszélés kezdetén a tanács véleménycserét folytat Ghassan Salaméval, az ENSZ főtitkárának líbiai különmegbízottjával. Ennek során a miniszterek az országban történt legutóbbi fejleményekre összpontosítanak majd, valamint azokra a lehetséges lépésekre, amelyeket az Európai Unió annak érdekében tehet, hogy elkerülhető legyen a konfliktus elmérgesedése. A napirendi pont végeztével a tárgyalók várhatóan a jelenlegi helyzet kezelését szorgalmazó nyilatkozatot fogadnak el.

Az uniós külügy- és védelmi miniszterek ülést tanácskoznak a Száhel-övezet G5-országainak – Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger – szakminisztereivel is. A tanács várhatóan következtetéseket fog elfogadni a Száhel-övezetről, ebben szó lesz az érintett országok védelmét szolgáló uniós anyagi és eszköztámogatás jövőjéről is.

Az ülés elnöki teendőit ellátó Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az aktuális témák megvitatása között várhatóan beszámol a venezuelai helyzetről. Az ülésen szó lehet még a nyugat-balkáni vezetők május elején, Tiranában tartott találkozójának eredményeiről, valamint arról, hogy az Egyesült Államok nem újítja meg a Kuba elleni amerikai szankciókat szigorító Helms-Burton-törvény alkalmazásának felfüggesztését.

Az Európai Unió védelmi miniszterei kedden folytatják tárgyalásaikat, amelyeken át fogják tekinteni az uniós állandó strukturált együttműködés (PESCO) terén elért eredményeket. A tanács várhatóan elfogadja majd a PESCO végrehajtásáról szóló első éves jelentésre vonatkozó ajánlásait.

A miniszterek munkaebéd során véleménycserét folytatnak Rose Gottemoeller NATO-főtitkárhelyettessel az EU és a NATO együttműködéséről. Előfordulhat, hogy ennek keretében kiemelt figyelmet szentelnek majd a hibrid fenyegetések elleni küzdelem terén folytatott együttműködésnek.

A nap végén kerül sor az Európai Védelmi Ügynökség irányítóbizottságának ülésére.