„A kínai fél sajnálja, hogy a léggömb előre nem látható körülmények (vis maior) miatt véletlenül amerikai légtérbe tévedt” – állt a közleményben.

Hirdetés

A hivatalos kínai álláspont ellenére több magas rangú amerikai tisztségviselő úgy véli, kémkedési céllal repült be az eszköz.

A léggömb a kereskedelmi repülőgépek repülési zónája felett halad és nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést az emberekre – nyugtatta a kedélyeket Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője.

Hozzátette, hogy az utóbbi években észleltek már hasonlót. Leszögezte: lépéseket tettek annak érdekében, hogy a léggömb ne juthasson „kényes információkhoz”.

Korábban írtuk

Egy névtelenséget kérő tisztségviselő azt mondta, a ballon várhatóan „több kényes terület” fölött is áthalad, de részleteket nem árult el.

A pekingi kormány a hírre reagálva nyugalomra intett, és közölte: Kínának nem áll szándékában megsérteni egyetlen szuverén ország területét vagy légterét sem.

Mao Ning kínai külügyi szóvivő egyúttal azt mondta: senki ne vonjon le „elhamarkodott következtetést” a Pentagon bejelentéséből, „mielőtt a nyilvánvaló tényeket meg nem állapítják”.

A megfigyelőléggömb észlelése után az amerikai légvédelem egyebek között F-22-es vadászrepülőgépeket mozgósított, de a hadsereg végül úgy döntött: nem lövi le az eszközt, mert annak földre hulló roncsa sérüléseket és károkat okozhat.

A ballont az amerikai légtérbe lépése óta katonai repülőgépek kísérik.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a jövő héten Pekingbe utazott volna. Tom Cotton republikánus szenátor a hírre a látogatás lemondására szólította fel a tárcavezetőt, majd egy tisztségviselő közölte, hogy Blinken elhalasztotta a látogatást. A meg nem nevezett illető az ABC Newsnak nyilatkozva azt mondta: a külügyminiszter nem akart túlzón reagálni az incidensre, ezért nem mondta le azt, de azt sem szerette volna, hogy a léggömb legyen a központi témája tárgyalásainak.

Kína és az Egyesült Államok között több kérdés – egyebek között Tajvan, Hongkong, az ujgurok helyzete, a dél-kínai-tengeri hajózás, valamint kereskedelmi és technológiai viták – miatt is nagy a feszültség. A legfőbb problémák közé tartozik, hogy Washington szerint Peking hallgatólagosan támogatja Oroszország ukrajnai háborúját, és semmit sem tesz Észak-Korea rakétaprogramjának kordában tartásáért.