Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az Európai Uniós tagországok külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben az időszerű nemzetközi kérdések megvitatása mellett eszmecserét folytatnak az EU és Kína közötti viszonyról, a Moldovai Köztársasággal fenntartott kapcsolatokról és áttekintik a jemeni helyzetet.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az uniós külügyi tanács tájékoztatása szerint a tagállaim külügyminiszterek eszmecserét folytatnak majd az EU és Kína közötti diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokról.

A megbeszélés előkészíti az Európai Unió tagországai állam-, illetve kormányfőinek március 21-22-i tanácskozását. Eredményeit pedig felhasználják majd a 2019. április 9-én Brüsszelben tervezett EU-Kína csúcstalálkozó előkészítéséhez.

A munkaebéd során a külügyminiszterek megbeszélést folytatnak majd Vang Ji kínai államtanácsossal és külügyminiszterrel.

A külügyminiszterek a délután folyamán várhatóan meg vitatják az unió a Moldovai Köztársasággal fenntartott kapcsolatára vonatkozó politikai szempontokat, valamint azt, hogy az EU-nak az ellenzéki, oroszbarát szocialisták által február 24-én megnyert parlamenti választásokat követően milyen lépéseket szükséges tennie és követnie.

A Tanács ezt követően átekinti jemeni helyzetet. A külügyminiszterek arra összpontosítanak majd, hogy hogyan lehetne segíteni a jemeni felek képviselői között az ENSZ égisze alatt 2018 decemberében létrejött stockholmi megállapodás végrehajtását azzal a céllal, hogy kézzelfogható eredményeket lehessen elérni, véget lehessen vetni a konfliktusnak és a térségben egy kedvezőbb környezetet lehessen kialakítani.