A kormányzó brit Munkáspártnak nemcsak azt kellett megérnie, hogy több száz képviselői helyet vesztett az önkormányzatokban, de azt is, hogy a leadott szavazatok összesítésekor a harmadik helyre szorult a konzervatívok és a tradicionálisan sereghajtó liberális demokrata párt mögé. Gordon Brown kormányfőnek volt mit megemésztenie. „Világos, hogy csalódást keltő, sőt nyugodtan mondhatjuk, hogy rossz eredmény ez a Munkáspárt számára. Le kell vonnunk ennek tanulságait, és aztán továbblépni. Az én feladatom, hogy meghallgassam a bírálatokat és aztán vezetőként cselekdjek, és ezt is fogom tenni” – próbált tettre késznek mutatkozni Gordon Brown kormányfő.

Legnagyobb ellenfele, a konzervatív párt új vezetője, aki végre életet tudott lehelni az évek óta halódó torykba, jó érzékkel tapintott rá, hogy mit kell hangsúlyoznia. Azt, hogy itt nem pusztán a kormány elleni tiltakozásról, a szokásos ciklus közti békétlenségről van szó. Sokkal inkább arról, hogy a konzervatívok ismét kormányképes erővé váltak. „Nagy pillanat ez a konzervatív párt számára. De nem akarom, hogy bárki azt gondolja: megérdemeljük a választási győzelmet pusztán azért, mert egy rossz kormány hátára álltunk. Be akarom bizonyítani az embereknek, hogy képesek vagyunk végrehajtani azokat a változtatásokat, amelyeket igényelnek az iskolák, a kórházak, az igazságszolgáltatás terén, és amelyek mindannyiunknak fontosak. A következő hónapokban ennek szentelem minden energiámat a konzervatívok élén” – mondta David Cameron pártvezető.

A londoni helyhatósági választásokat is elvesztette a kormányzó Munkáspárt. A brit főváros polgármestere a konzervatív Boris Johnson lesz – jelentették be éjszaka. Gordon Brownn brit kormányfő a globális hitelválság csapásához hasonlította pártja kudarcát. Szakértők szerint az egyre rosszabb gazdasági helyzet miatt fordultak el a választók a Munkáspárttól Angliában és Walesben. Ahogyan az egyik elemző megjegyezte: a brit belpolitika megint kezd izgalmassá válni.

(MR)