Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Hirdetés

„A kormány forgatókönyve abból indul ki, hogy sikerül ellenőrzés alatt tartani a járvány terjedését” – szögezte le Karel Havlícek kormányfőhelyettes, ipari és kereskedelmi miniszter a sajtótájékoztatón. Minden újabb lépés előtt figyelembe veszik a pillanatnyi konkrét járványhelyzet – tette hozzá.

Elsőként április 20-án a kiskereskedők boltjai, a kisvállalkozók műhelyei, a termelői piacok és a használtautó kereskedések nyithatnak ki. Ezt követően hetente, vagy kéthetente további kereskedelmi egységek kezdenék el újra működésüket.

Fokozatosan engedélyezik majd a szabadtéri sportolást is kisebb csoportokban, megkezdhetik működésüket a fitness-klubok, de a közös zuhanyozók és öltözők nélkül. Május 25-től kinyithatnának a vendéglők kerthelységei, a fodrász-szalonok, a kiállítások, múzeumok és az állatkertek is.

Utolsóként, június 8-tól, pedig teljes egészében megnyithatnák kapuikat a nagy bevásárlóközpontok és a szállodák is. Engedélyezve lenne bizonyos feltételek mellett a legfeljebb 50 személyes családi, társadalmi és kulturális rendezvények megtartása is.

Minden esetben szigorú higiéniai előírások lesznek érvényben, amelyek betartásáért a tulajdonos, a működtető vagy a szervező lesz a felelős – húzta alá a kormányfőhelyettes.

Havlícek szerint a cseh forgatókönyv hasonló az osztrákhoz annyi eltéréssel, hogy Prága óvatosabban kezeli a nagy bevásárlóközpontokat.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter elmondta, hogy a kórházak és az egészségügyi központok már a hét második felében fokozatosan visszaállítják összes szolgáltatásukat, amelyeket a járvány miatt leállítottak, illetve későbbre halasztottak.

A szünetelő iskolai oktatás az idén már nem lesz teljes egészében felújítva. Az általános iskolások többsége május második felében térhet vissza a padokba. A végzős középiskolások számára lehetővé teszik az érettségi vizsgákat, az egyetemek és főiskolák végzős hallgatói számára pedig az államvizsgákat – mondta Robert Plaga oktatásügyi miniszter újságíróknak.