Fotó: MTI/EPA-EFE/Emilio Naranjo (szerk.)
Hirdetés

A La Razón című napilap, valamint az eldiario.es internetes hírportál által közölt felmérések egyaránt azt mutatták, hogy egyik nagy politikai blokk pártjai, vagyis sem a bal-, sem a jobboldali erők nem szereznék meg az abszolút többséget a törvényhozásban. Vagyis a jelenlegihez hasonló erőviszonyok alakulnának ki, ha novemberben előrehozott választásokat kellene rendezni.

Az NC Report és a Celeste-tel kutatócégek felmérései szerint újból a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerne, és az április eredményéhez képest több, a legoptimistább becslés szerint további 7 mandátummal növelhetné frakcióját.

Második helyen ismét a konzervatív Néppárt (PP) végezne, amely azonban a pártok közül a legtöbbet erősödne, és akár 20-szal is több képviselőt delegálhatna a törvényhozásba.

A kutatások szerint a fiatal, első-második ciklusukat kezdő parlamenti erők, mint az Állampolgárok (Ciudadanos), liberális középpárt, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali tömörülés, valamint a VOX radikális jobboldali párt mind rosszabb eredményt érne el mint tavasszal.

Összességében azonban a kormányalakítás ugyanolyan nehézségekbe üközne mint most; a szocialisták ugyanis kisebbségben vannak a parlamentben, így kormányfőjelöltjük, Pedro Sánchez, jelenlegi ügyvezető miniszterelnök júliusban nem kapott bizalmat a parlamenttől újraválasztásához.

A törvényi előírások szerint a spanyol parlamentnek szeptember 23-ig kell megválasztania az új kormányfőt, ellenkező esetben új választásokat kell kiírni.

Pedro Sánchez bejelentette, hogy pártja augusztus végén, szeptember elején folytatná a kormányalakítási tárgyalásokat, és elsősorban azon regionális, nacionalista pártok, valamint az Unidas Podemos képviselőivel kíván tárgyalóasztalhoz ülni, akik „fogékonynak” mutatkoztak támogatására már korábban.

Ennek megszerzéséhez pedig átdolgozzák a PSOE korábbi kormányzati programját. Az elmúlt hetekben 14 találkozón mintegy 180 gazdasági és társadalmi szervezettel egyeztettek, hogy felmérjék igényeiket, követeléseiket az egyes területeken.

Pedro Sánchez a találkozókat összegezve úgy nyilatkozott: minden megbeszélésen azt hangsúlyozták az ágazati szereplők, hogy új választások helyett inkább mielőbb új kormányra lenne szükség.

Mivel a két legnagyobb ellenzéki erő, a Néppárt és az Állampolgárok továbbra is kitart elutasító álláspontja mellett, Pedro Sánchez újraválasztása elképzelhetetlen az Unidas Podemos nélkül. Korábbi tárgyalásaik kudarcba fulladtak, mivel nem értettek egyet a tárcák elosztásában.

Az Unidas Podemos ugyan kész újra tárgyalóasztalhoz ülni, de továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy tagja legyen egy koalíciós baloldali kormánynak, míg a szocialisták szerint eddigi ajánlataik elutasításával lezárult ez az út és külső támogatóként számítanak a párttömörülésre.