Fotó: ShutterStock.com/Nikolay Androsov (archív)
Hirdetés

„Prága tudja jól, mi lesz ezeknek a trükköknek a következménye” – hangoztatta az orosz külügyi szóvivő.

Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke szerint Moszkva válaszának arányosnak kell lennie.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke pedig kijelentette, hogy Csehország döntésével „az Egyesült Államok farvizében evez”. Meggyőződését fejezte ki, hogy a diplomaták kiutasításának nincs valós alapja, az indoklás pedig nem állja ki a kritikus vizsgálatot. Ugyanakkor hozzátette, hogy az intézkedés súlyos csapást jelent a kétoldalú kapcsolatokra.

Andrej Babis cseh miniszterelnök szombaton Prágában jelentette be, hogy tizennyolc orosz diplomatát kiutasítottak Csehországból azzal a megalapozott gyanúval, hogy az orosz titkosszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban.

Korábban írtuk

A vrbeticei robbanásokban, amelyek egy régi gyártelepen kialakított raktárakban történtek, ketten meghaltak, és komoly anyagi károk keletkeztek. Később az ott tárolt, fel nem robbant lőszert más helyre szállították. A rendőrség a robbanások ügyét szándékos veszélyeztetésként vizsgálta. A robbanások következtében három környékbeli falu több száz lakosát ki kellett telepíteni.

A cseh hatóságok körözést indítottak két orosz állampolgár ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt Szergej Szkripal brit oldalra átállt orosz hírszerző és lánya megmérgezéséhez 2018-ban Nagy-Britanniában, valamint a lőszerraktárban bekövetkezett robbanásokhoz is. A szervezett bűnözés elleni cseh különleges rendőri alakulat közzétette a két férfi körözési fotóját, akik feltehetően az orosz katonai hírszerzés, a GRU emberei.

Az orosz útleveleiken szereplő nevek szerint Ruszlan Bosirovról és Alekszandr Petrovról van szó. A két orosz állampolgár 2014 októberének közepén hat napot tartózkodott Csehországban, éppen abban a régióban, ahol a robbanás történt. A cseh hatóságok szerint a férfiak más nevekre kiállított moldovai és tádzsik útlevelekkel is rendelkeztek.

Szkripalt és lányát 2018. március 4-én az angliai Salisburyben mérgezték meg. A brit hatóságok szerint a meghiúsult merényletet a GRU követte el a Novicsok idegméregcsaládhoz tartozó hatóanyaggal. A Bellingcat korábbi beszámolója szerint a brit hatóságok által Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov néven azonosított két gyanúsított mindössze néhány nappal a merénylet előtt érkezett az Egyesült Királyságba. A brit oknyomozó csoport szerint Bosirov valójában Anatolij Csepiga, a GRU ezredese, Petrov pedig Alekszandr Miskin katonaorvos.

Moszkva azonban folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz.