„Mi itt nem beszélnénk újraindításról. Az újraindítás nem a legjobb tapasztalat a kétoldalú kapcsolatokban” – mondta, arra utalva, hogy az Obama-kormányzat kezdetén ezzel a kifejezéssel illették a Moszkva és Washington viszonyának javítását célzó kísérletet.

Hirdetés

Peszkov ugyanakkor úgy vélekedett, hogy helytelen lenne alábecsülni a június 16-án, Genfben esedékes csúcs jelentőségét, mert a két elnöknek lehetősége nyílik majd a közvetlen eszmecserére az egész világ számára jelentőséggel bíró kérdésekről, egyebek között a hadászati stabilitásról és a fegyverzetellenőrzésről.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt mondta, Moszkva arra fog törekedni, hogy maradéktalanul betartassa Washingtonnal a hadászati támadófegyverek korlátozásáról kötött Új START-szerződés rendelkezéseit. Közölte, hogy Oroszországnak kifogásai vannak a megállapodásba foglalt amerikai nukleáris eszközök „átalakításával” kapcsolatban.

Peszkov kifejezte meggyőződését, hogy Putyin a találkozó során nem fogja felvetni a Moszkva ellen bevezetett amerikai szankciók kérdését, ahogy eddig sem tette, mert az orosz fél elvből ellenzi az efféle büntetőintézkedéseket, és nem tartja hatékonynak őket.

Korábban írtuk

Az orosz elnöki szóvivő szerint nincsenek olyan tervek, hogy a genfi csúcson megállapodást írjanak alá. Közölte, hogy a két külügyi tárca és elnöki apparátus hamarosan megkezdi a találkozó konkrét előkészítését.

A minszki Ryanair-incidensről szólva azt hangoztatta, hogy nem érez szándékot az Európai Unió részéről az ügy tisztázására. Közölte, hogy Moszkva nem látta cáfolatát a történtek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök által ismertetett verziójának, és úgy vélekedett, hogy az orosz félnek ezt nincs oka kétségbe vonni. Lukasenka szerdán azt állította, hogy a gép ellen terrortámadást kilátásba helyező üzenet Svájcból érkezett.

Hozzátette, hogy Moszkva ismeri a Hamász közleményét, amely „hazugnak” és „nevetségesnek” minősítette a Minszkben elhangzott állítást, miszerint a palesztin iszlamista mozgalom nevében írt üzenetben fenyegették meg a Ryanair vasárnap Fehéroroszországban leszállított Athén-Vilnius járatát.

Zaharova az incidens alapos és objektív kivizsgálását sürgette, és úgy vélekedett, hogy „nem helyénvaló” az az igyekezet, amely megpróbálja Oroszországot kapcsolatba hozni a történtekkel.

Peszkov bejelentette, hogy Putyin pénteken Szocsiban fogadja majd Lukasenkát. Mint mondta, a két elnök munkatalálkozóján, amelyet még a Ryanair-incidens előtt beterveztek, gazdasági ügyek, egyebek között a fehérorosz államadósság kérdése kerülhet terítékre.