Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint hétfőn azt mondta: „Semmilyen módon nem tudom értékelni ezt a videót, mert semmi köze nincs az Oroszországi Föderációhoz, az elnökhöz vagy a kormányhoz”.

A felvételen szereplő, magát orosznak mondó nővel kapcsolatban, akiről kiderült, hogy provokátor, Peszkov kijelentette: „Nem tudjuk valójában, hogy ki ez a nő, orosz vagy oroszországi állampolgár”.

„Ennek a történetnek nincs és nem is lehet hozzánk semmi köze” – közölte.

Az FPÖ korábbi elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap közzétett egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

A magát Aljona Makarovának nevező nő azt állította, hogy Igor Makarov orosz milliárdos unokahúga. Igor Makarov tagadta, hogy köze van az ügyhöz, hozzátéve: nincs unokahúga. Jelezte: jogi lépéseket tesz annak érdekében, hogy kiderítsék, ki élt vissza a nevével.

Strache a botrány kirobbanása után lemondani kényszerült pártelnöki és alkancellári tisztségéről. Sebastian Kurz osztrák kancellár pedig szombat este bejelentette az osztrák kormánykoalíció felbontását, és mielőbbi új választások kiírását javasolta.

A RIA Novosztyi szerint Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke egy vasárnapi Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: a Strachéról készült videofelvételt övező botrány az európai parlamenti választásokat megelőzően egy „nemzetközi méretű, megtervezett kampány” része.