Mint ismeretes, Belgium július 1-jével tölti be az Európai Tanács soros elnökségét, mely posztot 2011. január 1-jével Magyarország vesz át. Pelczné Dr. Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő (Fidesz) a meghallgatáson tett hozzászólásában hangsúlyozta a kultúra esélyteremtő és figyelemfelkeltő szerepét. A néppárti politikus egyetértését fejezte ki azon belga állásponttal, miszerint a kultúrát, mint a különböző embereket összekötő területet minden szakpolitikában érvényre kell juttatni és azt mindenki számára elérhetővé kell tenni. Az európai parlamenti munkához csak pár hete csatlakozott fideszes képviselő hozzászólásában kiemelte a kis- és közepes vállalkozásoknak a kultúra területén betöltött meghatározó szerepét, hiszen a kultúrához kapcsolódó programok nemcsak kiadást, hanem jelentős bevételt is jelentenek egy-egy gazdaság számára, ezenfelül pedig a kkv-k őrzik és terjesztik a kulturális sokszínűséget Európa-szerte.

A sportért felelős belga miniszter expozéja után Pelczné kérdésében felhívta a belga elnökség figyelmét arra, hogy nem szerencsés, ha a sport és annak támogatása csak az élsportra korlátozódik, hiszen az emberek nagy többsége csak amatőr szinten végez testmozgást, vagyis sokszor csak végezne, ha meglennének hozzá a megfelelő feltételek. Az EP-képviselő szerint nem várhatjuk el az európai fiataloktól, akiknek több mint 60%-a nem sportol, hogy komolyan vegyék az egészséges életmódot és a rendszeres testmozgást, ha a sportolás lehetősége korlátozott. Különösen fontos a sportolási feltételek kiszélesítésének elkezdése most, hiszen 2011 az önkéntesség európai éve lesz, mely fogalom talán a sportban a legismertebb. A téma kapcsán Pelczné Dr. Gáll Ildikó hozzászólásában szintén felhívta figyelmet a sportszponzoráció szerepéről, mely területnek a képviselő szerint átláthatónak és jobban ellenőrizhetőnek kell lennie.

A meghallgatáson mindhárom belga miniszter külön is hangsúlyozta, hogy fontos számukra a spanyol-belga-magyar elnökségi trió-program, illetve a magyar program céljai. A belga miniszterek kijelentették: elnökségi feladataikat a leköszönő spanyol, valamint a soron következő magyar elnökség programjával összhangban kívánják végezni.