Fotó: MTI/Lakatos Péter
Chris Rufo
Hirdetés

A budapesti Danube Institute vendégkutatója az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában egyre népszerűbb baloldali kritikai fajelméletről és a woke-mozgalomról a budai Várban rendezett angol nyelvű nemzetközi konferencián beszélt.

Rufo a szakmai találkozó fő előadójaként leszögezte: a kritikai fajelmélet egy marxista elméleti alapokon álló posztmodern és posztmarxista eszmerendszer, amely szerint az Egyesült Államok társadalma és politikai rendszere alapvetően és velejéig rasszista, és az Egyesült Államokban a fehér többség elnyomja az amerikai társadalom többi csoportját.

Az előadó elmondta: ugyanazokkal az eszközökkel támadják a baloldali kritikai fajelmélet amerikai képviselői saját ellenfeleiket, amivel a baloldali-liberális sajtótermékek bírálják Magyarországot.

Fotó: MTI/Lakatos Péter
John O'Sullivan

John O’Sullivan, a kutatóintézet elnöke hangsúlyozta, hogy az amerikai ideológiai baloldal egyre több képviselője szerint az Egyesült Államok történelmét afroamerikai és színesbőrű szempontból újraíró, a fehérbőrű amerikaiak állítólagos uralmának eltörlését hirdető, az úgynevezett eltörlés kultúráját (cancel culture) támogató „woke” kifejezés mára kiüresedett, így nincs már értelme használni. Ezért vette górcső alá a Danube Institute az amerikai kritikai fajelmélet (critical race theory – CRT) koncepcióját és szótárát a konferencián.

Korábban írtuk


Fotó: MTI/Lakatos Péter
Frank Füredi

Frank Furedi magyar származású brit szociológus professzor, a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli igazgatója szerint a baloldali kritikai fajelmélet nem elméleti eszmerendszer a szó szoros értelmében, hanem egy kulturális mozgalom és narratíva. Egy olyan gyarmatosításellenes, antirasszista mozgalom, amelynek célja, hogy minden nyugati hagyományt és értéket megtámadjon és megtagadjon. Úgy vélte, a kritikai fajelmélet „fatalista determinizmusa” szerint a faj és a származás mindent meghatároz az ember életében. Megjegyezte: minden olyan nem fehér professzor, aki nem ért egyet a kritikai fajelmélettel, nem mer felszólalni, mert az állását, a személyes biztonságát vagy az életét félti.

Francesco Giubilei, az olasz kulturális miniszter tanácsadója szerint Olaszországban egy fokkal jobb a helyzet a kritikai fajelmélet kapcsán, mint a többi nyugati országban. Az olasz katolikus egyháznak jelentős befolyása van a társadalmi értékek és hagyományok védelmében, a városi és regionális önazonosság pedig nagyon erős Itáliában. Az előadó szerint ha valaki Olaszországban felszólal az illegális bevándorlás ellen, azonnal fasisztának és rasszistának bélyegzik, ami ellehetetleníti a migrációról szóló kiegyensúlyozott politikai vitákat. Példaként megemlítette, hogy a The New Yorker című amerikai magazin szerint Olaszországban le kellene rombolni minden olyan épületet, amelyet a két világháború közötti fasiszta korszakban építettek.

Giubilei szerint az olasz konzervatív kormányzás víziójának legkomolyabb ellensége azonban maga az EU. Minden olasz kormányzati álláspont, amely nem egyezik az EU vezetésének véleményével, Brüsszelből nézve alacsonyabb rendű. Az olasz kulturális miniszter tanácsadója szerint remélhetőleg ez megváltozik a 2024-es európai parlamenti választások után.

Diederik Boomsa holland előadó, az amszterdami önkormányzati képviselő testület tagja szerint jelenleg Hollandia Európa Kaliforniája. Amszterdam város vezetése négy évvel ezelőtt sokszínűségi akciótervet (diversity action plan) vezetett be a városi kulturális intézmények esetében. Ennek egyik következménye, hogy elveszítheti önkormányzati pénzügyi támogatását az a városi képzőművészeti múzeum vagy kulturális intézmény, amelynek alkalmazottai és gyűjteménye nem elég sokszínű és társadalmilag reprezentatív.

Toby Young brit előadó, a Free Speech Union alapító vezetője a függetlennek mondott brit felmérések eredményeiről beszélt, amelyek szerint a londoni városi rendőrség és a tűzoltóság, de még a brit közszolgálati médiacsoport, a BBC is intézményi szintű rasszizmustól szenved.

A konferencia végén Rod Dreher, a Danube Institute budapesti kutatója kérdésre válaszolva elmondta: a woke-mozgalom tagjai a „puha totalitarianizmus” képviselői, és ha a 2024-es amerikai elnökválasztást követően ismét Donald Trump korábbi amerikai elnök alakíthat kormányt, a baloldali kritikai fajelmélet és a woke-mozgalom újabb lendületet kaphat és drámaian megerősödhet az Egyesült Államokban. Ehhez kapcsolódva Chris Rufo megjegyezte, hogy egy Ron DeSantis jelenlegi floridai kormányzó vezette amerikai kormányzat hatékonyabban tudná végrehajtani azokat a törvényalkotási és politikai döntéseken alapuló megoldásokat, amelyekkel a Fehér Ház és a Republikánus Párt szembeszállhatna a baloldali mozgalmak kritikus tevékenységével. Rufo szerint emiatt a 2024-es elnökválasztási kampány egyik központi kérdésévé válhat a kritikai fajelmélet és a woke-mozgalom elleni hatékony és erős republikánus párti válaszok megfogalmazása.