Egy pakisztáni orvos, aki egy nővérhallgatót molesztált Nagy-Britanniában, a továbbiakban is praktizálhat, és az esetért a “kulturális normák” közti különbségeket okolja – írja a Daily Mail.
 

Képernyőfotó: DailyMail.co.uk


Képernyőfotó: DailyMail.co.uk

A 44 éves helyettesítő orvos, Imran Qureshi egy 21 éves nővérke mellét fogta meg, majd azt mondta a nőnek, hogy mivel annak korábban volt már barátja, ezért “szexre kaphatónak” tartja és intim kapcsolatot akar vele kezdeni. 

A fiatal nőt saját bevallása szerint feldúlta az eset, és azt vallotta, nem csupán a tanulmányaira volt hatással, de befolyásolja a férfikollégáihoz való viszonyát is.

A nővérke – akit a tudósítások Miss A-nak neveznek – azt állította, Qureshi először megfogta a mellét, majd megpróbálta elviccelni a dolgot, ezek után azonban agresszívvé vált.

Qureshi elismerte, hogy rosszul ítélte meg a helyzetet, azonban ez szerinte a Nagy-Britanniában és Pakisztánban létező, eltérő “kulturális normák” miatt történhetett meg.

Miután bűnösnek találták, múlt év júniusában a nős, kétgyermekes orvos büntetése az lett, hogy öt esztendőn át szerepelnie kell a szexuális bűncselekmények miatt elítéltek listáján.
Qureshi később elveszítette a döntés ellen benyújtott fellebbezését.

Néhány napja kiderült, hogy miután “őszinte, szívből jövő sajnálatát” fejezte ki az áldozata felé, és esküdözött, hogy az eset csupán “pillanatnyi elmebaj” miatt történt meg, a manchesteri orvosi kamara úgy döntött, 12 havi, munkavégézés alóli felmetéssel le is zárják az ügyet.

Az ezzel foglalkozó bizottság elnöke, Nicholas Flanagan azt mondta Qureshinek: “A bizottság véleménye szerint Ön nem mutatott empátiát Miss A irányába és nem törődött a viselkedésével szembeni ellenkezéssel. Figyelembe véve, hogy mennyi ideje van Nagy-Britanniában és a tény, hogy a felesége révén tökéletesen tisztában volt a kulturális különbségekkel, a közös kulturális felfogás miatt fel kellett volna ismernie, hogy Miss A ellenkezik. A bizottság úgy látja, viselkedésének megismétlődése alacsony, de nem elhanyagolható kockázatot hordoz magában”.

A bizottság mindezek ellenére úgy döntött, ha bevonnák Qureshi orvosi engedélyét, az aránytalan büntetés lenne, ami nem a köz érdekét szolgálja, így hiába szerepel az orvos a szexuális bűnelkövetők rendőrségi jegyzékében, a továbbiakban is praktizálhat.

(SVÁ)