Fotó: shutterstock.com/Ibrahim muhamed (archív)
Hirdetés

Az ellenzék, amely az elmúlt évtizedben bojkottálta a parlamenti választásokat, elítélve a végrehajtó hatalom beavatkozását a törvényhozásba, szeptember végére megszerezte a helyek többségét, 28 mandátumot az ötven tagú nemzetgyűlésben.

A KUNA hivatalos helyi hírügynökség jelentése szerint az alkotmánybíróság vasárnapi ítéletében érvénytelenítette a nemzetgyűlési választások eredményét az előző parlament feloszlatásával kapcsolatos szabálytalanságok miatt.

A bíróság egyúttal határozott a 2020-ban megválasztott parlament visszaállításáról, amelyet tavaly júniusban a trónörökös, Misál el-Ahmad al-Dzsábir Ál Szabáh döntése alapján oszlattak fel – tette hozzá a hírügynökség.

Navaf Al-Jasszin ügyvéd szerint a legutóbbi parlamenti választások érvénytelenítéséről szóló döntés több fellebbezést követően született, amelyek a szavazással kapcsolatos eljárások szabályszerűségét támadták meg.

Korábban írtuk

„A fellebbezések a választási eljárás, a választásokat kiíró rendeletek és az előző nemzetgyűlés feloszlatásáról szóló rendelet érvénytelenségére vonatkoznak” – tette hozzá a nyilatkozó.

Más öböl-menti államokkal ellentétben Kuvaitban a parlamentnek, amelyet négy évre választanak, nagy törvényhozási hatásköre van, és gyakran heves vitáknak színtere.

Az olajban gazdag országot évek óta politikai válságok sújtják, amelyek akadályozzák a gazdasági reformok megvalósítását.

Kuvaitot az uralkodó Ál Szabáh család irányítja, amely a hatalom legfelsőbb tisztségeit birtokolja, noha a választott tisztségviselők fontos előjogokkal rendelkeznek, és nem haboznak a királyi családhoz tartozó miniszterek rossz gazdálkodás és korrupció miatti felelősségre vonásától.

A jelenlegi emír, a 85 éves Navaf el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh a trónörökös javára továbbra is távol marad a politikai élettől.

A kormány három hónappal megalakulása után, január 23-án lemondott, ami az ország mély politikai válságának legújabb eseménye.

A három év alatt hatodik kormányt tavaly októberben iktatták be, miután az ellenzék megnyerte a parlamenti választásokat. Akkor sokan azt remélték, hogy véget ér a politikai zűrzavar, amely megakadályozott minden reformkísérletet.