Fotó: shutterstock.com, illusztráció. Készítette: Jesse33
Hirdetés

Panamában Laurentino Cortizo elnök rendelte el a teljes vesztegzárat, miután már nyolcan vesztették életüket, és 443-an fertőződtek a meg a hivatalos feljegyzések szerint. Az elmúlt 24 órában két ember halt bele a betegségbe, és 98 újabb COVID-19-es esetet jegyeztek fel. A teljes kijárási tilalom helyi idő szerint szerdán hajnali 5 órakor lépett életbe. Az intézkedés hatálya alól kivételt képez az egészségügyi, a gyógyszerészeti, az élelmiszer-, a közbiztonsági, a szállítási szolgáltatási és a kommunikációs ágazat, de a sajtó is. A panamaiak naponta két órára hagyhatják el otthonukat, hogy beszerezhessék az alapvető szükségleti cikkeket, mindezt turnusokban, a személyazonosító számukon alapuló rendszeren keresztül tehetik meg.

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a panamai kormány az elmúlt két hétben fokozatosan szigorította a társas érintkezés csökkentésére irányuló intézkedéseket, bezáratta a nem létfontosságú ágazatokhoz tartozó boltokat és gyárakat, felfüggesztette az iskolai oktatást, és megtiltotta a külföldiek beutazását.

Mindeközben a latin-amerikai régió másik országában, Argentínában 86 újabb fertőzést jelentettek, ami a legnagyobb mértékű napi növekedés azóta, hogy a Kínából kiindult kór március 3-án megjelent az országban. Összesen eddig 387 fertőzöttet regisztráltak, közülük hatan belehaltak a betegségbe.

Hasonló a helyzet Kolumbiában is, ahol 72 újabb megbetegedést jelentettek egyetlen nap alatt, ez a legnagyobb mértékű növekedés az országban az újonnan feljegyzett fertőzöttek számát tekintve. Kolumbiában 378-ra nőtt a fertőzöttek száma, eddig hárman haltak bele a betegségbe, hatan gyógyultak ki belőle.

Mexikóban ötre nőtt a COVID-19 halálos áldozatainak száma, a fertőzötteké 405-re, miután az elmúlt 24 órában 38 újabb esetet jelentettek az egészségügyi hatóságok.

Paraguayban szerdán vesztette életét a betegséggel vívott harcban a harmadik beteg, 37 fertőzöttet jegyeztek fel, 10-zel többet az előző naphoz képest Julio Mazzoleni közegészségügyi miniszter jelentése szerint. A paraguayi kormánypalota kedden a spanyol zászló színeibe borult szolidaritásul az európai országgal, ahol a betegség legalább 3434 ember életét követelte (többet, mint Kínában), és ahol 47 610 esetet jegyeztek fel.

Hondurasban a legutóbbi adatok szerint 36-ra nőtt azoknak a száma, akiknél igazoltan koronavírus-fertőzést mutattak ki.

A szomszédos Salvadorban eközben a COVID-19 terjedésének megelőzése céljából elrendelt kötelező házi karantén miatt az emberek otthon emlékeztek meg szent Óscar Arnulfo Romero y Galdámez salvadori érsek megölésének 40. évfordulójáról. Óscar Romerót 1980-ban egy halálkommandó lőtte agyon egy kórházban bemutatott misén.

Kuba ivóvízhiánnyal áll szemben, amely különösen Havannát sújtja, és csaknem 470 ezer embert érint – közölte a kormány, amely ugyanakkor sürgősségi intézkedéseket hozott a koronavírus terjedésének megakadályozása végett. A karibi szigetállamban eddig 48 embernél mutatták ki a kórt, közülük egy belehalt a betegségbe, egy meggyógyult.

Brazíliában Jair Bolsonaro elnök a rádió és televízió által is közvetített beszédében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy nincs értelme elkülöníteni a lakosokat egy „enyhe influenza” miatt. „A vírus megérkezett, és hamarosan odébbáll” – fogalmazott Bolsonaro. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az életnek mennie kell tovább, a munkahelyeket meg kell tartani, és a családok jövedelmét biztosítani kell. Az elnök bírálta némely, állami kormányzó által hozott intézkedést, egyebek között azt, hogy Sao Paulo államában kedden az egész lakosságra vonatkozó karantént rendeltek el. „Nincs miért bezárni iskolákat”, amikor a világjárvány által a világon leginkább érintett emberek 60 év felettiek – fogalmazott. Brazíliában eddig 46-an haltak bele a fertőzésbe, és több mint 2200 esetet jegyeztek fel.