Fotó: MTI (archív)
Hirdetés

Az EPP-tag Polgári Platform (PO) elnöke, Grzegorz Schetyna által aláírt indítványról először a Polityka Insight varsói székhelyű elemzőközpont számolt be, később ezt a PAP hírügynökségnek is megerősítette Schetyna külpolitikai tanácsadója, Marcin Bosacki.

Tusk – a PO volt elnöke és volt lengyel kormányfő – december elején köszön le az általa 2014 óta betöltött ET-elnöki posztról. Egyes lengyelországi megfigyelők lehetséges ellenzéki elnökjelöltként emlegették őt a 2020 tavaszán esedékes lengyel államfőválasztáson.

Egyúttal többen rámutattak: az utóbbi hónapokban végzett összes felmérésben Tusk alulmaradt a jelenlegi elnökhöz, Andrzej Dudához képest. Rafal Chwedoruk neves lengyel politológiaprofesszor egy pénteki interjúban úgy látta: Tusk „túl tapasztalt politikus ahhoz, hogy politikai pályája végén megkockáztassa az Andrzej Dudával szembeni választási vereséget”.

Az EPP jelenlegi elnökének, Joseph Daulnak az utódjáról a pártcsalád november 21-22-én esedékes zágrábi kongresszusán döntenek.

Tuskot október elején a Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap nevezte az EPP-beli elnökválasztás fő esélyesének. A lap szerint Tusk a pártcsalád több vezető politikusának támogatását élvezi fő lehetséges riválisával, Manfred Weberrel, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjével szemben.