Hirdetés

A lengyel államfői hivatal honlapján olvasható nyilatkozat szerint a tervezet összhangban van a beteg magzatok művi vetélését alkotmányellenesnek minősítő, a minden embernek életjogára hivatkozó múlt heti alkotmánybírósági döntéssel.

Az alkotmányellenesnek talált előírás lehetővé tette a terhesség megszakítását a magzati lét bármelyik szakaszában, ha az orvosok „nagy valószínűséggel” megállapítják a magzat súlyos betegségét, károsodását. Az így megfogalmazott kivétel alapján tavaly több mint ezer terhességmegszakítást hajtottak végre, a leggyakrabban Down-szindrómás magzatokon.

A szóban forgó kivételen az államfői javaslat szerint úgy szűkítenének, hogy ez csak az úgynevezett letális károsodásokra vonatkozna, vagyis akkor tenné lehetővé az abortuszt, ha a prenatális vizsgálatok „magas valószínűséggel” megállapítják: a gyermek holtan fog megszületni, illetve olyan károsodással, amely „elkerülhetetlenül és közvetlenül” a gyermek halálát okozza az alkalmazott terápia ellenére.

Korábban írtuk

Andrzej Duda kifejtette: az 1993 óta érvényben lévő, „abortuszkompromisszumnak” nevezett törvény az általa javasolt módosítása után továbbra is három kivételt fog tartalamazni az abortusztilalom alól. A módosított kitétel mellett ugyanis a nemi erőszak következtében fogant életre, valamint az anya életét veszélyeztető terhességre vonatkozó kivételek is érvényben maradnak.

Az elnök úgy látta: a tervezete összhangban van az alkotmánybíróság 1997-es, valamint múlt heti döntésével is, melyek szerint az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik. „A letális károsodások esetén a gyermek halála elkerülhetetlen, életének védelme ezért meghaladja az ember lehetőségeit” – érvelt Duda.

Közölte: a tervezet benyújtásán kívül szorgalmazni fogja a fogyatékos gyermekeket növelő családok szélesebb körű támogatását.

Aláhúzta: széleskörű politikai konszenzust vár el a tervezete kapcsán. A politikusokhoz, a társadalomhoz fordulva az elnök kölcsönös tiszteletre, az érzelmek csillapítására hívott fel.

A taláros testület múlt csütörtöki döntése óta Lengyelországban naponta nagy létszámú, templomok, emlékművek rongálásával, vulgáris jelszavak hangoztatásával is járó tüntetések zajlanak. Péntek estére központi tiltakozást hívtak össze Varsóba.

A tüntetések élére álló, a Nők Sztrájkja nevű feminista kezdeményezés péntek délelőtti sajtóértekezletén közölték: két fő követelményük az abortuszszabályozást érintő alkotmánybírósági döntés érvénytelenítése, valamint a Jog és Igazságosság kormányának lemondása.

Duda kezdeményezésére reagálva, Mateusz Morawiecki kormányfő  nyitottságát fejezte ki a konzultációk, a törvényhozói folyamat gyors elindítására. Megismételte az ellenzéknek szóló előző napi meghívást is ahhoz, hogy a témáról közösen egyeztessenek.