A TVP Info közszolgálati hírtelevízió péntek esti híradóját követő interjúban Duda azt mondta: a lengyelek hajlandóak segíteni azoknak, akik az országba saját akaratukból érkeznek, és segítségre szorulnak.

Hirdetés

„Abba viszont nem egyezem bele, hogy az embereket Lengyelországba erőszakosan szállítsák (…) hogy szabad embereket fogságban tartsunk” – hangsúlyozta.

Az Európai Uniónak „semmilyen diktátuma soha nem kényszerítheti a tagállamokat az ilyen lépésre” – jelentette ki a lengyel elnök, utalva feltehetőleg a javasolt javaslatcsomagban szereplő szolidaritási mechanizmusára.

Duda egyetértését fejezte Andrzej Babis cseh kormányfő előző nap Brüsszelben megfogalmazott állásfoglalásával, miszerint a menekülteknek segítséget kell nyújtani a származási országukhoz minél közelebbi helyeken.

Korábban írtuk

A műsorvezető azzal kapcsolatban is kérdezte az államfőt, hogy a Babissal, valamint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel közös sajtóértekezleten Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: „hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi”.

„Igazából ugyanazt mondja, mint én” – reagált erre Duda.