A sürgősségi eljárásban a parlament napirendjére tűzött tervezetet múlt pénteken az ellenzéki többségű szenátus nyolc módosítással visszaküldte a szejmnek, az alsóházi képviselők azonban a keddi szavazásokon mindegyik szenátusi módosítást elutasították. A jogszabály az államfő jóváhagyása után léphet majd hatályba.

Hirdetés

A lengyel-fehérorosz határ menti térségben éppen kedden ér véget a migrációs nyomás miatt szeptember elejétől érvényes rendkívüli állapot, amely szintén korlátozta a személyek mozgását.

Az új szabályzás célja az előterjesztők szerint az, hogy az állam vagy a közbiztonság veszélyeztetése esetén biztosítsák a határőrség munkájának hatékonyságát.

A belépési tilalmat ezentúl belügyminiszteri rendelet alapján vezethetik be bizonyos időre a határ menti térség meghatározott területein. A tilalom alól több kivétel van a térségben nem élő személyek számára, például a szükséges ügyintézés, munkavégzés esetében.

Korábban írtuk


Megszabott elvek szerint, a határőrség engedélye alapján dolgozhatnak a határ mentén újságírók is, őket az eddigi rendkívüli állapot teljesen kizárta a térségből.

Az új előírások azt is lehetővé teszik, hogy a határőrök majd az eddigieknél nagyobb hatósugarú felszerelést használhassanak a tömegoszlató szerek alkalmazásakor.

Az ellenzék a parlamenti munkálatok során szorgalmazta a civil szervezetek  és önkéntesek beengedését is a határzónába, akárcsak az újságírók szélesebb körű jogosultságait.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális migránsok. A fehérorosz-lengyel határon a külföldiek többször próbáltak tömegesen átjutni, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint. Kedd délelőtt a nemzetvédelmi tárca két csoportos határsértési kísérletről számolt be, amely az utóbbi 24 óra alatt történtek.