Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

II. János Pál 1979-es főpásztori látogatása emlékére a Szolidaritás mozgalom bölcsőjének tekintett gdanski hajógyárban konferenciát rendeztek. A lengyel miniszterelnök a rendezvényt megnyitva felidézte: a lengyel pápa első lengyelországi útja felébresztette a szolidaritást és a szabadságvágyat honfitársaiban, és megelőlegezte a Szolidaritás független szakszervezet 1980-as megalapítását.

A néhai pápa „tevékenysége és szavai teljesen új gondolkodási teret alakítottak ki, új teret a szabadság, a függetlenség és a demokrácia iránti vágy számára” – mondta a kormányfő.

Saját kormánya szempontjából Morawiecki irányadónak nevezte, hogy II. János Pálnak a társadalomról szóló tanításában a család foglalta el a központi helyet, a gazdasági élet központjába pedig a néhai pápa a munkavállalót állította.

„Azt szeretnénk, hogy lehetőleg mindenki élvezze a gazdasági növekedés, a szabadság, az igazságosság és a szolidaritás gyümölcseit” – hangsúlyozta Morawiecki.

Kiemelte: kormánya II. János Pál és a Szolidaritás hagyományát folytatva nem fél „az árral szemben”, a média „óriási túlsúlyával, a külföldi, a lengyel erőkkel, e világ hatalmas erőivel szemben” haladni.

A krakkói érseket, Karol Wojtylát 1978-ban választották pápává. Ez az esemény az akkori kommunista Lengyelországban tömeges lelkesedést váltott ki, és a szabadság reményét ébresztette fel a szovjet tömb más országaiban is.

A kommunista hatalom vonakodása ellenére II. János Pál az 1989-es rendszerváltás előtt is háromszor zarándokolt Lengyelországba, első útját 1979. június 2-én kezdte meg. Kilenc nap alatt Varsón kívül többek között Czestochowába és Krakkóba látogatott el, tömeges részvételű szabadtéri miséket tartott, prédikált.

Homíliái, zarándoklata által felébresztette az emberi méltóság- és összetartozás-tudatot, és a varsói pápai szentmisén elhangzott szavait – „Jöjj el, Szentlélek Úristen, és újítsd meg a föld színét, e föld színét!” – több politológus és történész utóbb kapcsolatba hozta a Szolidaritás független szakszervezet 1980-as megalapításával.