Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

A konzervatív lengyel portál megrendelésére a Social Changes közvélemény-kutató cég végezte el a felmérést.

A 73 százalékon belül a válaszadók 39 százaléka „határozottan igen”, 34 százalékuk pedig „inkább igen” választ adott.

Ezzel ellentétes, a szülők tájékozódási és döntési jogát kétségbe vonó véleményt a megkérdezettek 13 százaléka alkotott, ebből 6 százalék „határozottan nem”, 7 százalék pedig „inkább nem” választ adott. A válaszadók 14 százaléka nem nyilvánított véleményt a témáról.

Az országos felmérést 1080 fős, a nemek, életkor és lakhely szerinti reprezentatív mintán, február 11-e és 14-e között végezték el.

Korábban írtuk

A lengyel parlament február 9-én megszavazta az oktatási törvény módosítását, amely növeli a megyei tanfelügyelők hatáskörét egyebek között úgy, hogy ők véleményezik majd az általános és középiskolákban civil szervezetek által megtartandó foglalkozások terveit.

Az ilyen foglalkozások előtt legalább két hónappal az iskolaigazgató köteles lesz részletes információkat kérni ezek tartalmáról. A kiskorú diákok részvételéhez szüleik írásbeli hozzájárulására lesz szükség.

A törvénymódosítást az oktatásügyi tárca terjesztette elő, utalva arra, hogy az iskolákban nemegyszer a szexuális felvilágosítás „radikális, a gyerekek életkorának nem megfelelő formáit alkalmazó, és a hagyományos családfelfogással szembeforduló szervezetek” tartottak tanórákat, gyakran a szülők előzetes tájékoztatása nélkül.

Przemyslaw Czarnek oktatási miniszter szerint a jogszabály megerősíti a szülők jogát, hogy saját világnézetük szerint neveljék gyermekeiket.

A törvénymódosítást az ellenzék, egyes önkormányzatok és több civil szervezet is bírálja. Azzal érvelnek, hogy az új előírások korlátozzák az iskolaigazgatók és az iskolákat működtető önkormányzatok hatáskörét.

A jogszabálytervezet most az államfő elé kerül jóváhagyásra, a lengyel jog értelmében Andrzej Duda elnöknek március 3-ig kell döntenie ez ügyben.