Donald Trump amerikai elnök Hanoiban csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy aznap befejeződött találkozójukon nem jutott megállapodásra Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. Kijelentette: Kim a büntetőintézkedések feloldását kérte, de ő ezt elutasította. 

Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Trump hozzátette, Kim biztosította arról, hogy tartózkodnak az atom- és rakétakísérletektől. Az észak-koreai vezető késznek mutatkozott országa egyes nukleáris helyszíneinek feladására, de nem azokéra, amelyeket az amerikaiak akartak. Ezért cserébe pedig az Egyesült Államok nem kívánta feloldani az Észak-Korea ellen meghozott összes büntetőintézkedést, márpedig Phenjan ezt gondolta – fejtette ki.

Éppen ezért Trump – mint elmondta – úgy vélte, jobb felállni a tárgyalóasztaltól megállapodás nélkül, „nem lett volna jó aláírni egy dokumentumot”. 

Hangoztatta, nagyon szeretné feloldani a szankciókat, mert szeretné, hogy Észak-Korea a felemelkedés útjára lépjen. Phenjannak azonban szerinte ehhez több dologról le kellene mondania. 

Trump arról is beszélt, hogy a csúcstalálkozó nem volt minden előrelépés nélküli, hiszen Kim ígéretet tett arra, hogy folytatják az atom- és rakétakísérletek felfüggesztését. 

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Hanoi sajtóértekezletén azt mondta, hogy szerette volna, ha a felek messzebbre jutnak a tárgyalásokon, de Kim nem volt kész erre. A jongbjoni atomreaktor leszerelése nem elegendő az észak-koreai rakéta- és nukleáris program megszüntetéséhez – fejtette ki az amerikai külügyminiszter.

Az amerikai elnök a sajtótájékoztatón megemlítette, hogy az észak-koreai kérdésben fontos együttműködni Dél-Koreával, Japánnal, Kínával és Oroszországgal. Azt is mondta, hogy a csúcstalálkozót követően, útban vissza az Egyesült Államokba a repülőgépről telefonál Mun Dzse In dél-koreai elnöknek, valamint Abe Sindzó japán kormányfőnek, és tájékoztatja őket a hanoi csúcstalálkozóról. 

Kiemelte, bár Észak-Korea kínai befolyás alatt áll, ennek ellenére Phenjan nem engedelmeskedik vakon más országoknak, így Kínának sem.

Az amerikai elnök megismételte, hogy a találkozó jó hangulatú volt, és hangoztatta, hogy „nagyon erős a viszonya” Kimmel.

Szólt arról is, hogy nem kötelezte el magát egy harmadik amerikai-észak-koreai csúcsértekezlet mellett. Mint mondta, előbb „lássuk meg, hogy mi történik”. Hangoztatta, következő találkozójukat akár „hamarosan is meg lehet tartani, de lehet, hogy sokáig nem lesz”.

A sajtóértekezleten megkérdezték Trumptól, hogy a találkozón felmerült-e Otto Warmbier amerikai állampolgár észak-koreai őrizetbe vétele, majd kómás állapotban történt visszatérése az Egyesült Államokba és halála 2017-ben. Az elnök azt mondta: Kim azt felelte neki, hogy nagyon rosszul érezte magát az ügyben. Trump úgy vélekedett, nem hiszi, hogy az észak-koreai vezető tudott a diák állapotáról, különben nem engedte volna a tragédia megtörténtét. Az elnök inkább az észak-koreai börtönviszonyokat okolta a diák haláláért.

Trump felemlítette a dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatok felfüggesztésének kérdését is, amelyről a tavalyi első észak-koreai-amerikai csúcstalálkozót követően döntött. Azt mondta, továbbra is úgy véli, ezek a manőverek költségesek, Dél-Koreának hozzá kell járulnia a kiadásokhoz. Arról nem szólt, hogy vajon tesz-e további lépéseket a hadgyakorlatokkal összefüggésben. 

Az elnök több újságíró kérdésére nem válaszolt, majd az eredeti tervekhez képest két órával korábban elindult a repülőtérre, és elutazott Vietnamból.