Az oktatási miniszter közlése szerint az intézkedés célja, hogy járványügyi szempontból biztonságos közegben kezdődhessen meg szeptember elsején az új tanév, folyjon az oktatás.

Hirdetés

A diákoknak augusztus 23. és 30. között kell elvégezniük az első szűrővizsgálatokat, a további tesztelés az egészségügyi minisztérium által kidolgozott ütemterv alapján fog történni. A tervek szerint rendszeressé tennék az állami költségen végzendő szűrővizsgálatokat az oktatási intézményekben, de egyelőre még nem világos milyen gyakorisággal.

Az alig kétmillió lakosú Lettországban a járvány kezdete óta 139 587 koronavírus-fertőzöttet mutattak ki, akik közül 2561-en hunytak el a kórban. Jelenleg 62 Covid-19-beteget ápolnak kórházakban. Az oltási kampány december 28-án indult, időközben a lakosság 37,37 százalékát immunizálták. A nyájimmunitás kialakításához azonban 70 százalékos átoltottságra lenne szükség.

A rigai vezetés korábban kötelezővé tette a oltást az egészségügyi dolgozók, a szociális munkások és az oktatásban dolgozók számára. A munkáltatók ebben a körben október elsejével felmondhatnak azoknak a munkavállalóknak, akik nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal.

Korábban írtuk

Anita Muizniece oktatási miniszter korábban bejelentette, hogy a biztonságos tantermi oktatás megindításához a tanári kar 80 százalékát be kell oltani. Eddig 67 százalék kapta meg a védőoltást. A tárcavezető becslése szerint nagyjából ezer pedagógus hagyhatja el az állami oktatási rendszert a kötelező oltás miatt.