Bár a korábbi amerikai alelnök, Joe Biden hivatalosan még nem ugrott fejest a 2020-as elnökválasztási kampányba, az ellene ágáló baloldali hangok egyre hangosabbak – írja cikkében Howard Kurtz politikai elemző.

Hirdetés
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A liberális The New York Times múlt pénteken arra emlékeztette olvasóit, hogy Biden egykoron megszavazta, hogy az egyes államok maguk dönthessenek az abortusz szövetségi (minden államra vonatkozó) engedélyezésének megváltoztatásáról, ami természetesen hatalmas fekete pontnak számít az abortuszimádó liberálisok körében. A Fox News honlapján található elemzésében Kurtz emlékeztet: ez valóban megtörtént, méghozzá 1982-ben, amikor is a magát katolikus demokrataként definiáló Biden nyíltan is beszélt arról, milyen komoly harcokat vív magával ebben a kérdésben. Azonban amikor a tervezet a következő évben a szenátus elé került, már nem szavazta meg azt.

Az előbbi médiumtól még inkább balra álló HuffPost hét okot gyűjtött össze, amelyek miatt szerintük a progresszív demokratáknak nem szabad támogatniuk Biden elnökjelöltségét. Ezek között szerepel az iraki háború melletti kiállása (amelyben nem különbözik Hillary Clintontól) és a bankszféra támogatása (amelynek megértéséhez érdemes tudni, hogy szenátorként Biden az aprócska Delaware államot képviselte, ott pedig ez az egyik leghatalmasabb üzletág).

A New York Magazine-ben Rebecca Traister azt írja, „[Biden] az a szerethető, laza, fogdosódó-de-ártalmatlan pasi, aki soha nem kéri majd rajtad számon a fogdosódásodat meg az előítéleteidet, aki jópofa érveléssel támasztja alá alapvetően megszorító intézkedések bevezetését”.

A Vox hasonlóan vélekedik, cikkük címe szerint „Joe Biden [lenne] 2020 Hillary Clintonja”. Tőlük azt tudhatjuk meg, hogy az „amerikaiak kívülállókra, reformerekre és új arcokra vágynak, nem pedig évtizedek cókmókját magukkal cipelő politikusokat”. 

Ezeket a cikkeket olvasgatva azt hihetnénk, Biden valamiféle titkos konzervatív, nem pedig az a politikus, aki már Obama előtt is kiállt a melegházasság mellett – emlékeztet cikkében Howard Kurtz. Ám a politikusnál jóval fiatalabb baloldali megmondóemberek láthatóan sokkal szívesebben látnának mást a demokraták elnökjelöltjeként – akár még a szintén a hetvenes éveiben járó Bernie Sanders-t is.

Mindeközben egy korábbi Nevada állambéli, demokrata párti képviselőnő, Lucy Flores azzal vádolta meg Bident, hogy egy választási gyűlés közben a színfalak mögött megfogta a vállát, „közelebb hajolt és megszagolta a hajamat. Elborzadtam. Azt gondoltam magamban, ‘Ma nem mostam hajat, és az Egyesült Államok alelnöke a hajamat szaglássza. Amúgy meg mi a f*sz történik?! Miért szaglássza a hajamat az Egyesült Államok alelnöke?’ Aztán egy nagy, hosszú csókot nyomott a fejem tetejére. Az agyam nem bírta feldolgozni, mi történik. Zavarban voltam. Döbbent voltam. Tanácstalan voltam.”

Persze Flores Sanders támogatója, de ettől még lehet igaz a nemrégiben előkerült történet – jegyzi meg Kurtz. Az egykori képviselőnő azt állítja, azért állt elő most a sztorival, mert Biden viselkedését a sajtó éveken keresztül „nem vette komolyan”. Biden egy nyilatkozatban azt állítja, „számtalan kézfogást, ölelést, a szeretet különöböző kifejezési formáit” nyújtotta, de szerinte egyszer sem viselkedett nem helyénvaló módon.

Ennek ellenére egy Connecticut állambéli nő most azt állítja, még 2009-ben egy politikai adománygyűjtő rendezvényen az akkori alelnök nem odaillő módon ért hozzá és az övéhez érintette az orrát: „Nem szexuális megnyilvánulás volt, de akkor is megfogta a fejemet” – nyilatkozta Amy Lappos a Hartford Courant hétfői számában. – „A nyakamra tette a kezét és magához húzott, hogy összedörzsölhessük az orrunkat. Miközben magához húzott, azt hittem, szájon fog csókolni.”

Howard Kurtz szerint valójában nem arról van szó, Biden viselkedett-e elfogadhatatlan módon Flores-szel vagy bárki mással, sokkal inkább arról, hogyan képes a #MeToo-világban boldogulni egy megvádolt 76 éves férfi. 

„Lehetséges, hogy a megmondóemberek most próbálnak kompenzálni azért, hogy olyan megengedők voltak korábban a baklövésektől sem mentes Bidennel szemben. De azt gondolom, ezt a legújabb eseménysort inkább hajtja az az újságírói meggyőződés, hogy a korábbi alelnök ideológiai szempontból gyanús, illetve a múlt egy maradványa” – zárja sorait Kurtz.