Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

A menekülteket, akiknek a nemzetiségéről és jelenlegi hollétéről a szervezet nem közölt részleteket, szerda este vitték vissza a hatóságok az észak-afrikai országba. A szervezet azonban Twitteren aggodalmát fejezte ki a migránsok önkényes fogva tartásával kapcsolatban, amely akár az életüket is veszélybe sodorhatja a Tripoli környékén április óta tartó harcok miatt.

Líbiában az elfogott migránsokat és menekülteket zárt menekültügyi központokban tartják fogva, ahol már az április elején kirobbant tripoli harcok előtt is gyakran nagyon rossz körülmények között sínylődtek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) április végi adatai szerint több mint 3300 ember van életveszélyben az összecsapások frontvonalába került központokban.

Az eddig Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok és az általa vezetett „Líbiai Nemzeti Hadsereg” (LNH) április elején indított offenzívát a nemzetközileg elismert egységkormány által ellenőrzött nyugat-líbiai területek, köztük a főváros, Tripoli ellen. A dpa hírügynökség az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) az adataira hivatkozva csütörtökön arról számolt be, hogy a Tripoliért dúló harcoknak már 443 halálos áldozatuk és több mint 2000 sebesültjük van.

Az észak-afrikai térségben kialakult létbizonytalanság elől sokan Líbián keresztül, a Földközi-tengeren át igyekeznek eljutni Európába, Líbiában azonban a biztonsági szolgálatok őrizetbe veszik őket.

Líbia Moammer Kadhafi akkori vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni. Az országban uralkodó káosz miatt a menekültek és migránsok sokkal kiszolgáltatottabbak a hatóságok és a különböző milíciák önkényének.