Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa azt mondta, az, hogy a Linkedin, a világ legnagyobb online szakmai hálózata is aláírta az Európai Unió online gyűlöletbeszéd elleni küzdelemre vonatkozó uniós magatartási kódexét, az bizonyítja, hogy a célkitűzés továbbra is vonzó, a részvétel fontos a technológiai vállalatok számára.

Hirdetés

Az unió biztos arra bíztatta a még távol maradó vállalkozásokat, csatlakozzanak az unió önkéntes magatartási kódexéhez, hogy az online világ gyűlölettől mentessé váljon.

Az Európai Bizottság és négy nagy IT-vállalat – a Facebook, a Microsoft, a Twitter és a YouTube – által 2016 májusában elfogadott magatartási kódex kiegészíti a rasszizmus és idegengyűlölet elleni küzdelemről rendelkező uniós jogszabályt. Ez utóbbi bűncselekménnyé nyilvánította az erőszakra vagy gyűlöletre való uszítást faji, bőrszín szerinti, vallási, származási vagy nemzeti, illetve etnikai hovatartozásuk alapján meghatározott emberek csoportjával vagy e csoport valamely tagjával szemben. A kerethatározat szerint a gyűlöletbeszéd akkor is bűncselekménynek számít, ha az interneten jelenik meg.

A kódexhez később mások mellett az Instagram, a Google+, valamint a Snapchat és a TikTok is csatlakozott.

Korábban írtuk