Az Euroimmun kanadai részlege
Hirdetés

Winfried Stöcker 74 éves német orvos, tudós, professzor, feltaláló és vállalkozó. Eddigi életében számos találmányával gyarapította az orvostudományt. Tehetsége és elhivatottsága hamar megmutatkozott. Egyetemi tanulmányait követően 1976-ban doktori disszertációját a radioaktív anyagok felezési idejének élő szervezetben történő meghatározásával summa cum laude minősítéssel védte meg. Dolgozott a Luftwaffénél, majd a Lübecki Orvostudományi Egyetem laboratóriumát vezette, ahol autoimmun betegségek kórismézésével foglalkozott.

1987-ben megalapította a labordiagnosztikával foglalkozó Euroimmun nevű céget, amelyet három éve 1,2 milliárd euróért eladott egy amerikai konszernnek, de nem vonult vissza, továbbra is aktívan tevékenykedik. Az Euroimmun volt az a cég, amelyik a járvány kitörését követően elsőként gyártott teszteket Európában a Covid–19 kimutatására. Stöcker emellett 2011 óta a Lübecki Egyetem professzora és számos szabadalom birtokosa.

– Vezetésem alatt az Euroimmunnál egy nagyon ütőképes csapat jött létre a kutatás és fejlesztés területén, mindenek­előtt a fertőző betegségek diagnosztizálása terén. Tudósaink a legjobbak közé tartoznak egy sor újonnan fellépő fertőző betegség kutatásában, mint például a nyugat-nílusi láz, a japán enkefalitisz, a dengue-láz, a MERS, a zika, a SARS 1, illetve az ebola. Tapasztalataink alapján megalkottunk egy antigén-konstrukciót, amelyet rekombinánsan állítunk elő, és amely az emberi szervezetben képes ellenanyagot termelni a SARS-CoV-2-vel szemben. Ez a tüskefehérje S1 alegységén alapul, amellyel a vírus a célsejtek receptoraihoz kötődik. Az első alkalommal három (havi egy) injekcióra van szükség egy negyedéven belül, majd az ötödik, illetve a tizedik évben meg kell állapítani az antitestek szintjét a vérben, és szükség esetén egy emlékeztető oltást adni. Itt ez az egyszerű, már-már bagatell, évtizedek óta bizonyított séma, miközben olyan megoldások születtek, mint az mRNS, ami lehet, hogy nagyon hatékony, de sokan attól tartanak, hogy a vírus-RNS önállósodik az emberi szervezetben, és nem várt károkat okoz. Ezzel szemben a mi eljárásunk nem tartalmaz sem legyengített, sem inaktivált vírust vagy vektort – foglalta össze a véleményét a professzor.

Stöcker az az ember, akit nehezen lehet eltéríteni az eredeti szándékától. Vállalkozóként is sikeres, befektetései közül említésre méltó a görlitzi bevásárlóközpont vagy a lübecki repülőtér-beruházás. Mindezek ellenére megmaradt orvosnak, egyetemi tanárnak és kutatónak. Ám elismerés és ünneplés helyett ügyészségi nyomozás indult ellene, ugyanis feljelentették. A rossz nyelvek szerint ebben közrejátszhatott több Merkel-, illetve bevándorlásellenes blogbejegyzése is: az egyikben a kancellárt szánalmas epigonnak nevezte, egy másikban a „gendervicc” befejezését követelte, a Sächsische Zeitungnak pedig egy interjúban azt mondta, hogy a menekülteket a legszívesebben visszaküldené a hazájukba, mert nincs joguk hozzá, hogy tartósan Németországban telepedjenek le. Ugyanitt óva intette Németországot az iszlamizációtól. Az Euroimmunban dolgozó urakat pedig arra biztatta, hogy nemzzenek minél több gyereket a bevándorlás ellensúlyozására. Ennek hamar híre ment.

Korábban írtuk

Fotó: Matthias Wehnert/Shutterstock.com
Winfried Stöcker és felesége

A lübecki városi tanács 2018-ban bejelentette, hogy nem fogad el több adományt Stöcker cégétől, és kizárta a szponzorok közül, egyúttal felszólította a város polgármesterét, hogy határolódjon el a professzor kijelentéseitől. Az ügyészség hivatalos tájékoztatása szerint Stö­cker összeütközésbe került a törvénnyel, amikor a saját fejlesztésű Covid-ellenes vakcináját beadta magának, a családjának és mintegy száz önkéntesnek.

A történet még tavaly kezdődött.

–  Én már immunis vagyok – jelentette ki a professzor 2020 májusában, amikor vakcinának még se híre, se hamva nem volt sehol a világon. Összesen három dózisban, tavaly februárban, illetve márciusban a felső combjába injekciózta be magának azt az oltóanyagot, amelyet ő maga fejlesztett ki a Covid-járvány megfékezésére. Május 8-án bejelentette, hogy a szervezete elegendő antitestet termelt, és az oltás helyén jelentkező enyhe fájdalmon kívül nem tapasztalt semmiféle mellékhatást. A vakcinát a felesége és a gyerekei is megkapták, de ők sem tapasztaltak semmilyen említésre érdemes oltási reakciót.

Világszerte folynak a kutatások az úgynevezett fehérjealegység-vakcinák irányába, de a legtöbb esetben még az állatkísérleteknél tartanak. Winfried Stö­cker védőoltása épp egy ilyen fehérje­alegység-vakcina.

„A lübecki anti-Covid-19-vakcina egy triviális, úgynevezett rekombináns antigénen alapul, amelyet könnyen és olcsón elő lehet állítani. A beoltottak 97 százalékánál a vírussemlegesítő antitestek magas számát lehet kimutatni, és az első száz beoltottnál semmilyen súlyos mellékhatás nem alakult ki. A kívülről bejuttatott rekombináns antigén a hepatitis-A, illetve B oltásoknál már régóta bizonyított, az oltás gyakorlatilag kockázatmentes. A szérum egy már kész, szintetizált peptidet tartalmaz, nincs oltási kockázata. Miután az antigén előállítása az emberi szervezeten kívül történik, nem kell tartani a szervezetben esetleg ellenőrizetlenül túltermelődő genetikai információ hatásaitól. A lübecki vakcina nem vált ki allergiás reakciót. A Németországban engedélyezett oltóanyagokkal szemben a száz beoltott személyből egy sem lett munkaképtelen. Minden orvos legálisan alkalmazhatja a praxisában” – olvasható Winfried Stöcker weboldalán található termékleírás szövegében.

Szeptember elején a professzor elküldte a dokumentumokat a berlini Charité klinikára Christian Drostennek címezve.

– Küldtem szérumot, és a vizsgálatok során megállapították, hogy az általam képzett antitestek alkalmasak a vírus semlegesítésére – mondta a professzor a Frankfurter Rundschau című lapnak. Azt is hozzátette, hogy Drosten mellett egy másik virológus, Hendrik Streeck is pozitív eredményről számolt be.

Ezek után eljuttatta az anyagot a Paul Ehrlich Intézetbe, a PEI-be. Németországban ez hivatott arra, hogy a gyógyszereket, vakcinákat engedélyezze. Egyúttal kérte, hogy nagyobb számú önkéntesen is tesztelhesse a szérumot. Azonban további szakvélemények helyett Stöckert feljelentették. Az ügyben a lübecki ügyészség nyomoz. Azóta kiderült, hogy két büntetőfeljelentés is van, azonos tartalommal. Az egyik a PEI-é, amely jelentette Stöcker eljárását a Schles­wig-Holstein-i hatóságoknak is, azok pedig sürgősségi feljelentést tettek, mivel szerintük „nem zárható ki, hogy a további oltóanyaggyártás a tesztalanyok egészségét súlyosan veszélyezteti” – számolt be a történtekről a Der Spiegel című lap.

A lübecki ügyészség szerint „Stöcker kellő engedélyek nélkül Sars-CoV-2-antigént állított elő, amit beadott saját magának és másoknak anélkül, hogy rendelkezne az ehhez szükséges érvényes engedélyekkel”.

Csakhogy Stöcker szerint az általa előállított antigén még nem vakcina, amelyet engedélyezni kell, ezért az orvos felelőssége, hogy azt adjon be a betegének, amit a tapasztalata és tudomány jelenlegi állása szerint a legjobbnak ítél. Erre minden orvos jogosult. Ehhez nem kell semmiféle külön engedély. Az engedélyezés rengeteg időt vesz igénybe, Németországban valószínűleg éveket, de Stöcker szerint ebben a jelenlegi, katasztrofális helyzetben nincs idő dupla vakpróbákra, hogy a vakcina hatékonyságát pontosan le lehessen mérni. Be kell oltani az első ezer önként jelentkező tesztalanyt, akik ezáltal egyben immunitást szereznek, és dokumentálni a tapasztalatokat. Ha minden rendben, a következő körben már tízezret lehet oltani. És így tovább.

A gyártás olcsó és egyszerű. Egyetlen, 2000 literes reaktorban napi 45 gramm antigént lehet előállítani, ami egymillió ember oltására elegendő. Fél év alatt elő lehet állítani annyi oltóanyagot, ami Németország 80 százalékának beoltására elegendő. Mindezt egy közepes méretű laborban!

– Engedélyt kértem a Paul Ehrlich Intézettől, hogy ezt a bagatell immunizálást önkéntesek nagy számának bevonásával elvégezhessem, egyúttal megállapíthassam, hogy ugyanolyan jól működik, mint nálam és a családomnál. Ha a PEI nem gördít elénk akadályt, már rég találtunk volna gyártót, amelyik ellátja egész Németországot, és hatékonyan megóvja a súlyos betegségtől – olvasható a professzor weboldalán.

Azt is hozzáteszi, azért nem kért szabadalmi oltalmat, hogy ezt az eljárást senki ne sajátíthassa ki magának. Ehelyett egy egyszerű és veszélytelen lehetőséget szeretne felmutatni, ami a világjárványt gyorsan és hatékonyan legyőzi. Ám a jelek szerint erre most nincs vevő.