A menekültválságot illetően az uniós tagállamok közötti szolidaritás fontosabb, mint valaha, ezért azt nem lehet viszonyrendszerbe helyezni, nem lehet bevezetni olyan fogalmat, mint például a rugalmas szolidaritás, mert az a szolidaritás elvetését jelenti – jelentette ki Xavier Bettell luxemburgi miniszterelnök az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésének szerdai vitáján.

Fotó: shutterstock.com, archív

Bettel az EP Európa jövőjéről folytatott plenáris vitáján kijelentette: sajnálatos, hogy egyes uniós tagállamok nem vállalják azt a terhet, amelyet a menekültválság miatt más tagországokra nehezedő nyomás csökkentése érdekében a szolidaritás értelmében vállalniuk kellene. Mint hangsúlyozta, hogy a 2015-ben tapaszalt, több százezer ember beáramlásával járó migrációs nyomás bebizonyította, hogy egyetlen állam sem képes egyedül szembenézni a kihívással.

A luxemburgi miniszterelnök ezzel kapcsolatban a külső és belső biztonság megőrzésének jelentőségére hívta fel a figyelmet, amely véleménye szerint elsősorban a külső határok védelmének megerősítésével érhető el. Ennek fontosságára a készülő, 2020 utáni időszakra szóló, hosszú távú uniós keretköltségvetésnek is válaszolnia kell – tette hozzá.

Úgy vélekedett, az Európai Uniónak a határvédelem erősítése mellett meg kell sokszoroznia erőfeszítéseit a migrációs és menekültpolitikája terén is, amely az európai összefogás révén lehetséges. Mint hangsúlyozta, az unió alapítóinak nyomába kell lépni, hozzájuk hasonló módon össze kell fogni a tagországoknak, és megerősített együttműködés által biztosítaniuk kell Európa egységét, ugyanis Európa és benne az Európai Unió békéje nem magától értetődő.

Mint mondta, az elmúlt időszakban Európa területén elkövetett terrorakciók és a külső fenyegetések is azt igazolják, hogy erősíteni kell az Európai Uniót. Bátorsággal kell fellépni, hogy az unió politikai, gazdasági és társadalmi szempontból is nyitott és szabad maradjon. Az uniónak meg kell erősödnie, ugyanis egyes populista erők a nemzeti szuverenitás fontosságát hangsúlyozzák, mint amely Európa jövőjét biztosítja – tette hozzá.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a vita során arra hívta fel a figyelmet, hogy egy év múlva európai parlamenti választás lesz, amelynek során változni fog az EP összetétele. Európa jövője forog kockán, erősödnek az euroszkeptikus hangok, jó időben fel kell lépni a populizmus ellen – hangsúlyozta.

Mint mondta: Európa jövője szempontjából erős külpolitikára van szükség. Ennek hatékonysága érdekében pedig arra, hogy minősített többséggel szülessenek a döntések. A külpolitikai kérdésekben ugyanis egyhangú döntés alapján nem lehet előrelépést elérni és Európa hitelét veszti a nemzetközi szervezetek előtt – hangsúlyozta.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője felszólalásában azon véleményének adott hangot, hogy az európai értékek, köztük a sajtószabadság veszélyben vannak Európában. Kijelentette, következetesen fel kell lépni az olyan országokkal szemben, mint Orbán Viktor Magyarországa, Jaroslaw Kaczynski Lengyelországa, vagy a politikailag korrupt máltai rendszer.