Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közelmúltban többször szorgalmazta, hogy a NATO úgynevezett „repüléstilalmi zónát” hozzon létre Ukrajnában, melynek keretében az Észak-atlanti Szövetség erői valamennyi orosz repülőgépet megakadályoznának a mozgásban Ukrajna felett. Fontos hangsúlyozni, hogy Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára rámutatott, hogy a repüléstilalmi övezet létesítése „teljes értékű háború kitörését jelentené Oroszország és a NATO között”.

Orbán Viktor miniszterelnök a március 24-i NATO-csúcsot követően kiemelte, hogy a NATO közös álláspontja értelmében az a legfontosabb cél, hogy a háború ne lépje túl Ukrajna határait, ezért a tanácskozáson elvetették a repüléstilalmi zóna kialakításának gondolatát.

Kijelenthető, hogy a NATO-csúcson meghozott döntés tükrözi a magyar választópolgárok döntő többségének elvárásait. A Századvég kutatása alapján ugyanis megállapítható, hogy a magyarok több mint háromnegyede (78 százaléka) úgy látta, hogy Magyarországnak nem szabad támogatnia a repüléstilalmi zóna kialakítását Ukrajnában, mert az világháború kitöréséhez vezethet, ezzel szemben 14 százalékuk szerint hazánknak támogatnia kellett volna ezt a felvetést.

Módszertan
CATI módszer, n=1000, felnőtt magyar lakosság körében, adatfelvétel: 2022. március

Korábban írtuk