Január elsejétől az úgynevezett alapjövedelemben részesülők az eddigi 18 hónap helyett legfeljebb nyolc hónapig vehetik fel a havonta járó összeget.

Hirdetés

Feltételként szabták meg, hogy a kedvezményezettnek legalább hat hónapos szakmai képzésen vagy átképzésen kell részt vennie. Ha elutasítja, elesik a támogatástól. A segélyt akkor is megvonják, ha nem fogadja el az első felkínált és megfelelőnek ítélt álláslehetőséget.

A korábbi gyakorlattal ellentétben a segély csak egyszer kérelmezhető, annál is inkább, mivel a Meloni-kormány úgy döntött, hogy 2024-től eltörli az állami támogatásnak ezt a formáját.

Az állampolgársággal bíró munkanélkülieknek majdnem automatikusan odaítélt alapjövedelmet az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezette be 2019-ben, amikor a kormányra került. A támogatásban a legalább tíz éve Olaszországban letelepedett külföldiek is részesülhettek. Az olasz társadalombiztosítási intézet (INPS) szeptemberi adatai szerint az alapjövedelmet 2,4 millióan kapják: átlagosan fejenként havi ötszáz eurót (204 ezer forintot) utalnak át nekik. A kedvezményezettek több mint fele a ország hátrányosabb helyzetű, déli térségeiben él.

Korábban írtuk

A Giorgia Meloni vezette jobbközép koalíció választási ígéretei között szerepelt az alapjövedelem felszámolása.

Meloni személyesen ismertette kormánya legelső költségvetési csomagja jelentősebb pontjait, az összes intézkedés együtt 35 milliárd euróra rúg.

Az „óvatos és realista pénzügyi csomag figyelembe veszi a gazdasági helyzetet, a nemzetközi feltételeket, valamint az államháztartás számára vállalható lépéseket, és az intézkedések nagy részével a családokat és vállalatokat akarja támogatni az energiadrágulás és a növekvő infláció ellentételezésére” – olvasható a kormányrendeletben. Az utóbbira 2023 első negyedévében a kormány több mint 21 milliárd eurót szán, miután októberben már több mint 9 milliárddal segítette a családokat és vállalkozásokat.

A kormány többek között csökkenti egyes alapélelmiszerek általános forgalmi adóját, adókedvezményt biztosít az önálló vállalkozóknak, növeli a családtámogatás összegét, ösztönzi a 36 év alatti nőket foglalkoztató vállalatokat, segítséget nyújt a lakást vásárló fiataloknak, további időt ad a pandémia és a gazdasági válság miatt be nem fizetett adótartozások törlesztésére.

Vásárlási utalványokkal támogatják a rászoruló családokat az alapvető élelmiszerek és árucikkek beszerzésében. A három- vagy többgyermekes családoknak adott segítséget az eddigi összeg legalább felével növelik.

A költségvetési csomag 2023-tól lehetővé teszi, hogy a 62. életévüket betöltő dolgozók 41 év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek. Nők esetében a nyugdíjkorhatár 60 év alá csökkenhet a gyerekszámtól függően.

Január elsejétől a készpénzfizetés felső határát a mostani ezerről ötezer euróra emelik.

Jövőre is felfüggesztik a cukros italokra és a műanyag termékekre kivetett többletadót.

A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta „improvizáltnak és ártalmasnak” tartja a költségvetési csomagot, mely ellen országos demonstrációt hirdetett meg december 17-re.

Embertelennek nevezte az alapjövedelem tervezett eltörlését Giuseppe Conte, az M5S elnöke, a támogatási rendszert ő vezette be miniszterelnöksége idején. Úgy nyilatkozott, mindenre készen állnak, hogy az alapjövedelmet megvédjék, ha kell, utcára is vonulnak.