A migráció a frontországok mellett egész Európa számára jelent problémát, ezért közös stratégia kidolgozására van szükség, amely határozott beavatkozást tesz lehetővé a beáramlási folyamatokba – jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján szerdán.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az Európai Parlament frissen közzétett közvélemény-kutatására hivatkozva Tajani elmondta, hogy az európaiak jelentős része elégedetlen azokkal a válaszokkal, amelyeket a migrációs válság megoldása érdekében az erópai uniós intézmények adtak, és kevésnek érzik a megoldás iránti európai elkötelezettséget is. Nem elégséges továbbá a migrációs beáramlás által elsődlegesen érintett frontországokkal kifejtett európai szolidaritás sem – hangsúlyozta az EP elnöke.
    
Kijelentette, a problémát a gyökerénél kell megfogni. Ki kell használni a nemzetközi együttműködésből adódó lehetőségeket, hogy minél több befektetés jöhessen létre Afrikában a helyi gazdaság fellendülése és megerősödése érdekében. Ha ugyanis nem változik a helyzet, a gazdasági mutatók, a belső feszültségek és a klímaváltozás okozta nehézségek miatt újabb embertömegek fognak Európába vándorolni.
    
Véleménye szerint a 2020 utáni hétéves időszak EU-költségvetésének válaszolni kell tudnia ezekre a kihívásokra. Kiemelte ugyanakkor, hogy a pénz nem elég, közös stratégia kidolgozásával kell küzdeni a szegénység, a terrorizmus és a klímaváltozás ellen. Emellett segíteni kell az oktatást és munkahelyeket kell teremteni Afrikában. Hozzátette, Európának mindemellett meg kell erősítenie a határvédelmét, és újabb jogosítványokat kell adnia az unió határvédelmi ügynökségének.
    
Tajani hangsúlyozta: a Közel-Keleten békére kell törekedni. Megegyezést kell elérni Szíriában és a palesztin-izraeli kérdésben egyaránt. Mint mondta, az európai intézmények továbbra is elkötelezettek a két államon (Izrael mellett a palesztin államon) alapuló békés megoldás mellett. Ha ezekre a kérdésekre nem sikerül minden fél számára megfelelő válaszokat találni, Európa további menekültekre számíthat – tette hozzá.
    
Az EP elnöke Európa jövőjével kapcsolatban kijelentette: Európa érdemes arra, hogy megvédjék. Meg kell védeni a határokat, a kereskedelmet és fogyasztókat, a belső piacot, erősíteni kell és segíteni a gazdasági fejlődést. Ezért az egy év múlva esedékes EP-választás alapvetően fontos Európa jövője szempontjából, a kampány ugyanis nem politikai pártok között és eszmék körül zajlik majd, hanem az lesz a kérdés, hogy ki képes megvédi Európát, az európai értékeket – hangsúlyozta Tajani.